IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво наистина мисли Доналд Тръмп за европейските лидери?

Президентът на САЩ харесва Борис Джонсън, уважава Ангела Меркел и определя Жан-Клод Юнкер като човек, който „мрази отчаяно САЩ“

10:47 | 24.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън разказва за срещите на Тръмп с европейските си колеги.

Политическите лидери от Стария континент вероятно не се нуждаят от задкулисен мемоар, за да знаят, че Доналд Тръмп е с променлив характер, който не таи към повечето от тях някакво сериозно уважение, пише Politico.

Въпреки това някои подробности относно отношението на Тръмп към водещите европейски фигури привличат вниманието.

Американският президент нарече Болтън „лъжец“ и „недоволен скучен глупак, който иска само да воюва“. А държавният секретар Майк Помпео заклейми бившия служител на администрацията като „предател“. Но освен машинациите на Белия дом, разказани в книгата, Politico представя някои от възгледите на Тръмп за Европа и нейните лидери, според разказите на Болтън.

Какво мисли Тръмп за ... Еманюел Макрон

Според Болтън „Тръмп не харесва нито (канадския премиер Джъстин) Трюдо, нито (френския президент Еманюел) Макрон, но той ги търпи, подигравателно кръстосва мечове с тях по време на срещите им, шегувайки се директно с тях“. Именно такова е било отношението на президента на САЩ спрямо тях по време на срещата на Г-7 в Канада през 2018 г.

trymp trymp

Photographer: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Но Тръмп не проявява последователност към френския президент. Болтън посочва, че в един момент Тръмп предлага на Макрон да се срещне с иранския президент Хасан Рухани, „ласкаейки го като най-добрия политик сред европейците“.

От друга страна, на срещата на върха на НАТО през 2017 г., Тръмп обвинява Макрон, че „винаги е издавал разговорите им“, нещо което Макрон отрече. „По-късно Тръмп отказа да отговори на въпроса на Макрон относно това, какво планират да направят САЩ по отношение на търговията с Китай“, припомня си Болтън.

Какво мисли Тръмп за ... Ангела Меркел

Изглежда, че мнението на президента на САЩ за германския канцлер Ангела Меркел отразява както уважението му към нейната страна, която ръководи, така и раздразнението му от външната ѝ политика и тази за сигурността.

Тръмп „таи голямо уважение към канцлера Меркел, като отбеляза, че баща му е германец, а майка му шотландка", пише Болтън в отделна глава за срещата на върха на НАТО през 2017 г. в Брюксел.

тръмп тръмп

Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

На същата среща Тръмп „целуна (Меркел) по двете бузи", преди да каже „Обичам Ангела", след което призова европейските членове на НАТО да увеличат разходите за отбрана, спомня си Болтън.

Президентът на САЩ обаче не крие възражението си срещу проекта "Северен поток 2", който цели да доставя руски газ до Германия. „Много е тъжно, когато Германия сключва огромна сделка за петрол и газ с Русия. Ние защитаваме всички тези страни и те сключват (споразумения за) тръбопроводи", Болтън цитира реч на Тръмп по време на срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Трябва да направим нещо., защото няма да се примири с това. Германия е превзета от Русия“, посочва тогава Тръмп.

Какво мисли Тръмп за ... Brexit, Тереза Мей и Борис Джонсън

Спомняйки си пътуването на Доналд Тръмп до Великобритания през 2018 г., за да разговаря с тогавашния премиер Тереза Мей, Болтън пише, че президентът на САЩ и самият той са искали да помогнат на Великобритания в процеса на Brexit, но това се е оказало трудно начинание.

тръмп тръмп

Photographer: Neil Hall/Bloomberg

„Осъществяването на вота (за Brexit) беше катастрофално неправилно, като по този начин заплаши политическата стабилност на самата Великобритания“, пише Болтън. „Трябваше да направим много повече, за да помогнем на привържениците на Brexit. Определено се опитахме. За съжаление, освен Тръмп и аз, почти никой от администрацията не се интересуваше“, споделя още Болтън.

Бившият съветник на Белия дом твърди, че Борис Джонсън е любимият политически лидер на Тръмп заедно с премиера на Япония Шиндзо Абе.

Какво мисли Тръмп за ... Жан-Клод Юнкер и ЕС

trymp trymp

Photographer: Kevin Dietsch/Bloomberg

За Жан-Клод Юнкер, бившият председател на Европейската комисия (ЕК), който предаде поста на Урсула фон дер Лайен през 2019 г., Тръмп казва, че е „порочен човек, който отчаяно мрази САЩ“.

„ЕС е по-лош от Китай, само че е по-малък", споделя Тръмп, аргументирайки се с Меркел, че блокът е създаден да „се възползва от САЩ".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ivancholak
преди 3 години
Всички харесват Реймън....пардон БатГойко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още