IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва седмицата с оптимизъм въпреки ръста на заразените с COVID-19*

Според някои анализатори пазарът вече се е възстановил

17:39 | 22.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка:  Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват първата сесия от седмицата на зелена територия, докато инвеститорите насочиха вниманието си към ръста на броя на заразените с коронавирус, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава със 77,23 пункта, или с 0,30%, до ниво от 25 947,53 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нараства с 8,04 пункта, или с 0,27%, до 3105,91 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,41%, или 41,16 пункта, до 9987,59 пункта.

Акциите  на Apple и Netflix поскъпват с 1%, а тези на Microsoft и Amazon също се търгуват по-високо, тъй като инвеститорите купуват книжа на технологични компании, които проявяват устойчивост по време на пандемията.

Книжата на  Gap се търгуват с около 7% по-високо. Но акциите на American Airlines поевтиняват с 6%, след като компанията заяви, че търси ново финансиране. Книжата на United  поевтиняват с около 2%.

Броят на новопотвърдените случаи на коронавирус в САЩ и в световен мащаб продължава да нараства, създавайки притеснения за глобалното икономическо възстановяване.

„Безпокойството, което натежаваше върху акциите в петък следобед, се засили през уикенда“, пише Адам Крисафули от Vital Knowledge. „Правителствата изглеждат готови да продължат с рестартирането на икономиките си, но истинският двигател на растежа ще бъде нормализиране на поведението и това е много вероятно да бъде възпрепятствано от постоянния поток на негативни новини за коронавируса“, коментира той.

САЩ съобщиха за над 30 000 нови случая на коронавирус в петък. Това бе най-високият брой потвърдени положителни проби на дневна база от 1 май насам, показват данните, събрани от университета „Джонс Хопкинс“.

Развитието на коронавируса през последно време в някои щати накара Apple да затвори част от магазините си. Междувременно профсъюз заяви, че круизни линии доброволно са прекратили всички пътувания до 15 септември.

„Между биковете и мечките се води война, като всяка допълнителна малка точка подкрепя някой от противоречивите им аргументи“, казва Вито Раканели, анализатор от Fundstrat Global Advisors.

„Мисля, че може би пазарът е преминал своята фаза на възстановяване, тъй като инвеститорите осъзнаха, че коронавирусът (COVID-19) няма да сложи край на света“, допълва Раканели. "Но данните остават смесени и страхът от Covid-19 остава силен и е разбираем", добавя той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,682% и 1,438%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 97,16 пункта.

Еврото поскъпва с 0,61% спрямо щатската валута до 1,124 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 0,1 долара до 42,29 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отчитат ръст от 0,16 долара до 39,91 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 1,23% до 1774,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Боговете сигурно са полудели! Безработица, срив в автомобилна, туристическа и още няколко индустрии. А всичко лети на крайслерска скорост... Ще боли, много ще боли... Не е препоръка.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
И какво от това като са заразени? Да не би да им има нещо на хората?! Айде спрете вече с тъпотиите! Доктори и учени не спряха да ви надуват *** тикви, че нито е толкова смъртоностно и оопасно и има лечение, но вие продължавате с пропагандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още