IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растат жалбите на отказали се от почивки в страни от ЕС

При отлагане на мероприятия важи националното законодателство и условията, при които са купени билетите, посочват от Европейския потребителски център

11:51 | 23.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Увеличават се жалбите от хора, отказали се от почивки в страни от ЕС, отчитат от Европейския потребителски център.

„Има увеличение на жалбите, които постъпват във връзка с хора, отказали се от почивки, пътувания или настанявания в други страни от Европейския съюз. От началото на март досега жалбите са около 10%, докато за същия период на миналата година са били около 4%“, каза пред БНР Соня Спасова, директор на центъра.

Тя подчерта, че е важно как са били направени резервациите. „Ако потребителят е направил резервацията сам, важат условията за резервация и дали опция за безплатно анулиране или връщане на сумата в срок. Ако резервацията е през туроператор, важат условията в договора“, посочи тя. 

Спасова смята, че е добре потребителите е добре да бъдат гъвкави, да се мислят различни варианти.

При отлагане на различни мероприятия – музикални, спортни, важи националното законодателство и условията, при които са купени билетите или пропуските. „Добре е да се направи проверка на сайта на организатора, да се следи електронната поща“. 

В някои държави вече е регламентирано издаването на ваучери, който е валиден за бъдещ период, обикновено за след 18 месеца, както е в Италия, каза Спасова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още