IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите без избран доставчик на ток ще получат типови договори

От 1 октомври стопанските потребители няма да имат право да купуват електроенергия от регулирания пазар, напомнят от АСЕП

13:47 | 23.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ако  до 10 септември стопанските потребители не си изберат доставчик на електроенергия, след това ще са принудени да подпишат типови договори. За това предупредиха на пресконференция от Асоциацията за свободен енергиен пазар (АСЕП).

„Сега Законът за енергетиката не дава отговор как ще се сключват договорите с енергийните потребители“, посочи Соня Николова-Кадиева, председател на управителния съвет на Асоциацията.

Либерализация

Според последните промени в Закона за енергетиката от 1 октомври тази година стопанските потребители няма да имат право да купуват електроенергия от регулирания пазар. От статистиката на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на свободния пазар трябва да излязат близо 300 хил. фирми.

Промяната на закона засяга магазини за хранителни стоки, цехове, пицарии, ресторанти, фурни, разсадници, бакалии, сладкарски изделия, шивашки цехове и други, които използват електроенергия за небитови нужди.

Цените за електроенергията, която те използват, няма  да се определят от регулатора, а ще зависят от свободния пазар.

„Независимо колко големи са фирмите, те ще трябва да си изберат нов доставчик до 30 септември, в противен случай ще останат при досегашното ЕРП, но в качеството му на титуляр на лицензия на търговия с електрическа енергия. Това е ЧЕЗ, ЕВН или "Енерго про", в зависимост от територията, на която се намират фирмите“, уточни Кадиева.

В Закона за енергетиката е записано, че този преход ще продължи до 1 юли 2021 г.

Договор под условие

Типовите договори, които ще подписват потребителите и които КЕВР ще изготви, ще са със срок от 1 октомври 2020 г. до 30 юни 2021 г. и в тях ще се определят правата и задълженията на страните, условия за доставка на електрическа енергия и за прекратяване на договора, както и за пределната цена на доставката. За смяна на доставчика потребителят няма да дължи неустойка.

Няма обаче яснота в какъв точно срок клиентът, подписал типов договор, ще може да го прекрати и да смени доставчика си на електроенергия. Очаква се до 31 август Комисията за енергийно и водно регулиране да изготви въпросните типови договори.

„Притеснително е, че в момента липсва информационна кампания, която да разяснява на бъдещите потребители техните права и задължения“, заявиха от Асоциацията за свободен енергиен пазар и допълниха, че КЕВР ще създаде и ще поддържа интернет платформа за сравняване на оферти за доставка на електрическа енергия, но тя ще бъде готова до 1 януари 2021 г. От асоциацията се съмняват, че регулаторът ще създаде тази платформа по-рано.

По думите на Любомир Младенов от АСЕП дори изборът на доставчик не е три месеца, защото от всеки месец само в десет дни може да се прави смяна на доставчика. „Ако не направим прехвърлянето в срок, ще бъдем прехвърлени на типови договор, в които няма да има цена на еленергията на КЕВР“, отбеляза той.

От АСЕП дадоха за пример съществуването на такива платформи за избор на доставчици на ток в Македония и Великобритания и посъветваха преди да е започнала дискусията да се вземе предвид чуждият опит.

Свободен избор - по-ниска цена

От сдружението на търговците на електроенергия призоваха стопанските потребители преди 10 септември да направят свободен избор кой да бъде техния доставчик на електроенергия, а не това да става автоматично. Ако тава не се случи, потребителите ще получават ток на по-висока цена от доставчик, който не е избран на конкурентен принцип, и ще липсва информиран избор.

„Проблемът е, че все още не се знае какви ще бъдат условията, които ще се съдържат в тези типови договори. Този договор ще е  със срок до 30 юни. Ако и до тогава потребителите не изберат нов доставчик, след това ще бъдат принудени да получават електроенергия от т.нар. "доставчик последна инстанция", при когото цената на тока е по-скъпа“, коментира Мария Кръстева, изпълнителен директор на АСЕП.

Тя напомни, че сега дори липсва списък на всички търговци, които ще доставят еленергия, а въпрос на решение и воля е това да се направи за часове.

По думите на Любомир Младенов под оферта в платформата не трябва да се разбира само цена, а условия, свързани с неустойки  при смяна на доставчика. Той е на мнение, че трябва да има визия от регулатора как да се изработи работещ продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още