IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Китай иска Тръмп да бъде преизбран?

Щетите, които президентът нанася на американската мощ и глобалната демократична общност, превишават всяка вреда, която той нанася на Пекин

10:31 | 25.06.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп повече помага на Китай, отколкото му вреди. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Тръмп повече помага на Китай, отколкото му вреди. Снимка: Bloomberg

Защо правителството на Китай - страна, която президентът Доналд Тръмп удари с мита и санкции, обвинявана за пандемията от коронавирус и наречена най-голямата заплаха за американската сигурност - според слуховете желае преизбирането на Тръмп през ноември, се пита Хал Брандс в материал за  Bloomberg?

Може би защото китайските управници осъзнават това, което неотдавнашната книга на бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън подчертава: щетите, които Тръмп нанася на американската мощ и глобалната демократична общност, превишават всяка вреда, която той нанася на Пекин. За още четири години на власт Тръмп ще увеличи тези щети, така че изборите през 2020 г. придобиват историческо значение за оформянето на съвременния свят.

Президентските избори в САЩ винаги са от значение, но те рядко променят фундаментално траекторията на глобалните дела. Изборите през 1860 г. са били, разбира се, един такъв епизод: победата на Ейбрахам Линкълн доведе до Гражданската война, като даде власт на лидер, който беше рядко надарен да я спечели. Победата във войната от своя страна гарантира, че една обединена демократична Америка ще навлезе в 20 век като световна сила.

Изборите през 1940 г. бяха друг повратен момент в историята: Осигурявайки си трети мандат, Франклин Рузвелт също така гарантира, рано или късно, влизането на Америка във Втората световна война. Изборите през 1980 г. може би се класират на трето място: Ако Роналд Рейгън не беше станал президент, Студената война можеше да не приключи толкова бързо и решително.

Изборите през 2020 г. вероятно ще се окажат важни за глобалния ред през 21 век.

През ноември светът вероятно ще се окаже в по-несигурно положение, отколкото когато и да било след края на 40-те години. Смъртоносна втора вълна (или удължена първа) на Covid-19 може би е в ход, причинявайки стотици хиляди нови смъртни случаи и отново поставяйки икономиките и обществата под тежък натиск. САЩ ще ескалират съперничеството си с Китай, който използва хаоса, създаден от коронавируса, за да засили агресията към своите съседи и Запада.

Това напомня на крехкия период непосредствено след Втората световна война, когато природата (под формата на ужасно сурова европейска зима) и геополитиката (под формата на експанзионистичен Съветски съюз) се комбинираха, за да поставят надеждите на света за стабилност, просперитет и мир под сериозна въпросителна.

Към това добавете днес раздора в рамките на американските съюзи и демократичния свят. Никога след войната в Ирак политическите отношения между САЩ и ключовите му европейски съюзници не са били толкова токсични. В Азиатско-Тихоокеанския регион съюзите с Южна Корея и Филипините ерозират. Международната търговска система се олюлява на фона на тихата, но ефективна атака на администрацията на Тръмп срещу Световната търговска организация (СТО), а институции като Г-7 се лутат. Дори когато демократичният свят постига съгласие с предизвикателствата, пред които е изправен, като например избягването на технологичната зависимост от Китай, значимите отговори са болезнено бавни.

Второ президентство на Тръмп не само ще влоши всички тези проблеми, а може да ги задълбочи така, че решаването им да стане ужасно трудно.

Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още