IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес имоти за над 3,2 млрд. евро са били изтеглени на Острова заради COVID-19

В случаите, когато все пак се е стигало до сделка, цените са оставали стабилни, сочат данни на консултантска компания

17:21 | 23.06.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Изтеглените от пазара активи във Великобритания от началото на блокадата заради коронавируса са нараснали, което съответства и на забавянето на броя на трансакциите, сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитиран от онлайн изданието Europe-Re.com.

В случаите, когато се е стигало до сделка обаче, цените са останалите относително стабилни, констатира компанията.

„Купувачите, които се стремят към големи отстъпки след COVID-19, вероятно ще бъдат разочаровани. Както видяхме след гласуването за напускане на Европейския съюз, продавачите изглежда искат да изчакат по-добри цени по-късно през годината, когато се очаква известна стабилност да се завърне на пазара, вместо да приемат някаква отстъпка от цената сега“, коментира Джейсън Уинфийлд, ръководител на отдел „Капиталови пазари“ за Великобритания в Cushman & Wakefield.

„Силните основи, които подкрепят привлекателността на бизнес имотите като цяло, са се променили много малко и след като ограниченията за пътуване бъдат отменени, можем да очакваме повишаване на дейността макар и с намалени обеми трансакции“, допълва той.

През първите два месеца на годината са отбелязани рекордни нива на нови наличности, предложени на британския пазар, на обща стойност 8,2 млрд. евро. Това е ръст с 86% спрямо същия период година по-рано. Заради въздействието на коронавирусната пандемия върху пазара и ограничаването на социалното взаимодействие и огледите, предлагането на наличности е достигнало рекордно дъно с обща стойност на активите от едва 697,4 млн. евро през последните два месеца спрямо средно месечно равнище от 2,2 млрд. евро.

Активи на стойност над 3,2 млрд. евро са били изтеглени от  пазара до края на май, като само през април общата стойност на изтеглените активи е била 1,1 млрд. евро. Това се равнява на 20% от предложените наличности от началото на 2020 г. За сравнение през 2019 г. от пазара са били изтеглени между 5% и 10% от общо предложените активи, равняващи се на 5,5 млрд. евро. Тази ситуация отразява пазарната реакция след референдума във Великобритания за членството в ЕС през 2016 г., когато между 20% и 25% от наличностите са били изтеглени през шестте месеца след гласуването за напускане.

„Предвид шока, който COVID-19 предизвика на пазара и изискваната енергия от всички компании да оценят какво означава това за бизнеса им, освобождаването на нови наличности на стойност 697,4 млн. евро подчертава стабилността на пазара с много повече продавачи, които подготвят активи за продажба. Няма много данни за принудителни продажби, а малкото сделки, които се реализират, показват съвсем леки отстъпки, които някои продавачи вече са взели предвид в плановете си за продажба“, отбелязва Уинфийлд.

Обемът от сделки е намалял, а активите остават по-дълго време на пазара. Финализирането на сделка е отнемало средно седем месеца през последните три месеца спрямо шест месеца през 2019 г., а предлагането на активите отнема шест месеца през последното тримесечие спрямо пет месеца през 2019 г. На този фон цените на бизнес имотите са подложени на нарастващ натиск, тъй като COVID-19 засяга пряко икономическата дейност и нивата на приходите.

„Виждаме вариации в цените на класовете активи и локациите. Индустриалните и логистични имоти остават на мода и продължават да се търгуват с премия от 1,3%. Офисите се търгуват около обявената цена, а за регионални офиси извън Лондон, Югоизточна и Източна Англия дори се сключват сделки с малка премия от 0,8%. При офисите в центъра на Лондон се наблюдава малка отстъпка от 0,8%, като първокласните офис площи се продават на обявената цена, подкрепени от по-силното търсене и липсата на наличности“, коментира д-р Найдъж Алмънд, ръководител на анализа на данни за Европа, Близкия изток и Африка в Cushman & Wakefield.

“Структурните промени, засягащи търговските площи, изпреварват значително COVID-19 и активите се търгуват с двуцифрена отстъпка от 12%, като само супермаркетите са светлият лъч на фона на по-широката мрачна картина. Сделките за тях се сключват с малка отстъпка от 3%“, допълва Алмънд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Споко, като дойде/мине втората вълна ще се продава с отстъпките, че ще са и по-големи, отколкото си мислят. А и да не дойде - пилците се броят на есен, сега е твърде рано да се прецени какво е състоянието на икономиката. Умните ще кешаутват сега с по 20тина процента надолу, иначе после ще се разиграе race to the bottom. :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още