IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво предстои за имотния пазар на Френската ривиера?

След началото на блокадата купувачите търсят по-спокойни райони вместо бляскави локации

08:58 | 28.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

От началото на блокадата Шарл Ален и семейството му се приютили в тристайния си апартамент в Монако, суверенния град-държава на Френската ривиера. „Животът в апартамент си има своите ограничения и стана доста напрегнато на моменти“, казва той пред Financial Times.

Миналото лято Ален, който не иска да разкрива истинското си име, купил вила в края на Валбон, малко село във Франция на половин час път от Кан. Тя струва доста по-малко от дома му в Монако и разполага с площи в изобилие, включително голяма градина и плувен басейн.

Но когато дойде вирусът, жилището все още било в ремонт и се нуждаело от нов покрив, подове и стълбища, така че останало недостъпно. „Късметлии сме, че имаме тераса (в апартамента в Монако и можехме да излизаме да спортуваме. Но всички мечтаехме да сме в градината и басейна“, казва Ален.

Блокадата била трудна в Монако – най-скъпият жилищен пазар в света по данни на Savills от май. Заобиколени от пищната френска провинция, осеяна с просторни вили, неговите жители са блокирани в апартаменти в града-държава, който е по-малък от Сентръл парк в Ню Йорк.

През последните години растящата му популярност увеличава нарастващите задръствания и вредните за окото и ухото строежи, тъй като предприемачите насищат малкото пространство с още жилищни сгради, отнемайки гледките на обитателите на стари жилища.

Монако все още е много привлекателен за най-богатите хора в света, най-вече благодарение на нулевия данък върху доходите и капиталовите печалби за жителите, които трябва да живеят там минимум една година. Градът има бляскава история и елегантни улици – две от чертите на булевард „Принцеса Грейс“, крайбрежната улица, кръстена на Грейс Кели, която е една от най-скъпите улици в света.

Но местните жители вероятно все повече се чудят дали цената от 48 151 евро за квадратен метър в Монако, почти два пъти повече от стойността на луксозен имот в Ню Йорк и над три пъти повече от подобен имот в Париж, си заслужава.

От 11 май, от когато френски брокери на недвижими имоти отново могат да показват жилища на евентуални купувачи, най-големият процент запитвания за нови жилища на Ривиерата извън Монако идват от жители на Монако и Париж, сочат данни на Фредрик Лилое от офиса на консултантската компания Knight Frank в Кан и Тим Суани, брокер в местната компания Home Hunts.

“Жителите на Монако бяха блокирани в апартаменти най-малко десет седмици и сега искат да намерят жилище с малко повече пространство, където да могат да работят от дома, ако имат нужда“, казва Суани.

Подобно на Ален, чието основно жилище ще остане в Монако, тези купувачи не искат да се местят от града-държава и да се отказват от данъчните си привилегии, допълва той. Те искат още един дом за уикендите.

Потенциалните купувачи отправят запитвания за имоти във вътрешността на страната, където цените са по-ниски, а площите и възможностите за уединение са в изобилие. Повечето запитвания през последните седмици са за големи имоти във френската провинция около Валбон, Мужен и Грас, които се продават на цена между 2 млн. и 8 млн. евро, казва Лилое. „Преди една година всички искаха нещо, което е лесно за поддръжка с хубава гледка. Сега реалната стойност е в уединението и простора“, допълва той. 

Средната цена на луксозните имоти в Кан, който има част от блясъка на Монако, но не и благоприятния му данъчен режим, е 19 хил. евро на кв. м, сочат данни на Knight Frank. Във Валбон тя е 8500 евро на кв. м, а в Мужен е 15 хил. евро на кв. м.

Отбягвани години наред от супербогати купувачи, които стимулираха пазара в Кан и други горещи точки на Ривиерата, тези градчета във вътрешността на Франция все още предлагат имоти на цена с 30% под връхната им точка преди финансовата криза през 2008 г., казва Алекс Балкин, отговарящ за бизнеса на Ривиерата в консултантската компания Savills.

Днес вила с четири стаи и басейн на хълмовете, гледащи към Кан, струва 2,8 млн. евро, по данни на Home Hunts. 20 минути северно в Грас дом със сходни размери и повече земя се продава за 1,395 млн. евро.

Място достатъчно далеч от крайбрежието, за да не е погълнато от трафика през летните месеци, но достатъчно близо, за да може да се излиза понякога в Кан или Монако, е идеално за Ален. „Придобиваме усещането, че сме в Прованс, но все пак сме само на няколко минути от крайбрежието, ако искаме ден на плажа“, споделя той.

Пандемията от COVID-19 е довела до някои намаления на цените. Един от продавачите на Суани, британка на около 70 години, се притеснява от продължаващите ограничения за пътуванията от Великобритания и намалила цената на дома си близо до Кан с 12% през последно време, за да си осигури продажба.

Преди три седмици продавач на къща с девет стаи в Грас, която се продава от Home Hunts, понижил цената на дома с 1 млн. евро до 8,9 млн. евро. Купувачите ще се нуждаят от стабилни приходи, за да си позволят текущите разходи, тъй като поддържането на градините струва 200 хил. евро на година, изчислява Суани.

Хората, впечатлени от бляскавото минало на Ривиерата, които разполагат с много пари, може да предпочетат петстайна вила, притежавана някога от Шон Конъри, в Ка дьо Нис, продавана на цена от 30 млн. евро от Knight Frank.

Тя няма да изкуши Ален, според когото ремонтът на имота му във Валбон през юли няма да завърши скоро. „Монако има страхотни удобства и всичко, което човек може да поиска, събрано в един квадратен километър, но понякога усещането е малко като да живееш в балон. Блокадата ни показа, че сме направили правилния избор за френска къща. Лятото може да идва“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още