IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът за икономиката даде силен тласък на европейските борси

Сред най-печелившите акции за деня в Европа бяха тези на Wirecard, които поскъпнаха с близо 19%

19:14 | 23.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Водещите европейски измерители завършиха борсовата сесия във вторник на положителна територия, след като индексът на мениджърите по поръчките за еврозоната сигнализира за започващо икономическо възстановяване, съобщава CNBC.

Паневропейският показател Stoxx 600 отчете повишение от 1,3%, като автомобилният сектор записа ръст от над 3%. Всички водещи борси и сектори бяха на зелена територия.

При британския бенчмарк FTSE увеличението бе от 1,34%, при германския DAX – 2,3%, а при френския CAC – 1,46%.

По-рано във вторник индексът на мениджърите по поръчките PMI показа подобрение в активността на секторите на промишлеността и услугите в еврозоната, а доверието на бизнеса достига най-високото си ниво от февруари.

Пазарите бяха стимулирани и от изказването на търговския съветник на Белия дом Питър Наваро, който поясни, че търговската сделка между САЩ и Китай не е приключила. Коментарът бе необходим след интервю за Fox News, където от думите му се разбра обратното.

Междувременно инвеститорите продължават да следят и случващото се с коронавирусната пандемия на фона на продължаващия ръст в броя на новозаразените по света. Световната здравна организация отчете рекорден ръст на заболелите в редица държави през последните няколко дни, отхвърляйки тезата, че повечето направени тестове са причина за скока.

В Германия във вторник бяха върнати ограничителните мерки в област в рамките на най-гъсто населената провинция в страната – Северен Рейн-Вестфалия, след като бе установен нов пик на заболели в месокомбинат.

Сред най-печелившите акции за деня в Европа бяха тези на Wirecard, които поскъпнаха с близо 19% на фона на продължаващия скандал за изчезналите 1,9 млрд. евро от сметките на компанията. По-рано през деня стана ясно, че бившият главен изпълнителен директор Маркус Браун се е предал на полицията и по-късно ще стане ясно дали ще бъде задържан за постоянно. Браун подаде оставка в петък.

Книжата на холандския застраховател Aegon прибавиха близо 8,5%, след като от Berenberg увеличиха рейтинга им до ниво „купувай“.

Фармацевтичният гигант Bayer на свой ред прибави близо 6% към стойността на книжата си, след като германският в. Handelsblatt съобщи, че компанията е близо до сключване на сделка за 8-10 млрд. долара по обвиненията, че неин препарат против плевели причинява рак.

На обратния полюс бяха акциите на Hikma Pharmaceuticals, които поевтиняха с близо 7%, след като Boehringer Ingelheim продаде дела си в британската група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още