IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10% от ресторантите в света ще изчезнат заради пандемията

Всеки пети ще премине през процес на преструктуриране, смятат от Aaron Allen & Associates

08:37 | 24.06.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

С всяка седмица се появяват все повече данни, които показват как пандемията от Covid-19 трайно прекроява ресторантьорството. В момента светът е напът към радикална промяна в предлагането на храни. Стотици са подали заявления за фалит през последните три месеца според консултантската фирма Aaron Allen & Associates и ситуацията е в състояние да се влоши, съобщава Bloomberg.

„Въз основа на нашите оценки смятаме, че до 10% от всички ресторанти в световен мащаб ще изчезнат, като 20% или повече ще преминат през процес на преструктуриране“, заяви основателят на компанията Aaron Allen & Associates Аарон Алън. И по неговите думи това е консервативният сценарий.

Според Алън има около 22 милиона ресторанта по целия свят, така че прогнозата предполага, че 2,2 милиона от тях ще затворят. В САЩ в сектора са наети 15,6 милиона служители по данни на Националната асоциация на ресторантьорите.

От OpenTable, които проследяват дейността на ресторантите чрез броя на направените резервации, смятат, че фалитите могат да бъдат още повече. Дори преди световната пандемия да предизвика драматична и безпрецедентна промяна в поведението на потребителите, ресторантьорството страдаше от нарастващ дълг и твърде голяма конкуренция.

Задължителното намаляване на капацитета за сядане ограничава потенциала за възстановяване допълнително. При нова вълна на пандемията пък се очаква допълнително влошаване на ситуацията.

Какви са начините, по които ресторантите се опитват да оцелеят - вижте в продължението в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
IQ96
преди 3 години
Нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още