IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязък скок в американските суровинни запаси понижава слабо петролните цени*

Запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 1,7 милиона барела през миналата седмица при очакван ръст от едва 300 000 барела

09:33 | 24.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Цените на петрола се понижават в сряда, след като американските суровинни запаси нараснаха повече от очакваното, добавяйки към притесненията от свръхпредлагането, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,23%, или 0,10 долара, до ниво от 42,53 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 40,16 долара за барел, което е понижение от 0,21 долара, или 0,52%.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 1,7 милиона барела през миналата седмица, показаха данните на Американския петролен институт (AПИ). В сравнение с това анализаторите очакваха ръст от едва 300 000 барела.

От друга страна обаче американските запаси от бензин и дестилирани горива са намалели, показаха данните, подхранвайки оптимизма, че разходът на гориво се увеличава след облекчаването на блокадите, наложени за ограничаване на пандемията от коронавирус.

Във вторник фючърсите върху Брент и WTI се търгуваха на най-високите си пазарни стойности, откакто цените се сринаха в началото на март.

Глобалното потребление на петрол започна да се възстановява, тъй като икономиките излизат от блокадите, докато предлагането намалява както от страна на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, колективно известни като групата ОПЕК+, така и от страна на американските производители.

„Все пак пазарът остава загрижен за нарастващия брой на заразените с  коронавирус в Съединените щати и на други места“, заяви Казухико Сайто, главен анализатор в Fujitomi Co.

Новите случаи на Covid-19 нараснаха с 25% в Съединените щати през седмицата, приключила на 21-и юни, а броят на смъртните случаи в Латинска Америка премина 100 000 във вторник.

Очаква се Китай, най-големият вносител на суров петрол, да забави вноса през третото тримесечие, след рекордни покупки през последните месеци. По-високите цени на "черното злато" вредят на търсенето в страната, а страхът от втора вълна на вируса все още е силен.

"Очакваме сортът Брент да се търгува  на ниво между 35 и 45 долара за барел през следващата седмица, тъй като опасенията за втора вълна на пандемията от коронавирус ще ограничат печалбите, докато намаленото предлагане от ОПЕК+ ще продължи да оказва подкрепа", каза Чъйоки Ченг, главен анализатор в Sunward Trading.

От своя страна, стойността на златото бележи ръст от 0,25% до ниво от 1786,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:09 ч

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още