IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Моментът е подходящ за реформи в трудовото законодателство

Вероятно ще се наложи нова актуализация на бюджета на НОИ, за да има спокойствие за всичките му плащания, посочи бившият социален министър

10:54 | 24.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Настоящият момент е подходящ за реформи. В условията на криза трябва да бъдат направени най-тежките стъпки, които по някаква причина не са правени. Време е за реформа в трудовото законодателство. Това е мнението на бившия социален министър Иван Нейков, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria,  в предаването "Светът е бизнес".

"Едното от нещата, с които закъсняваме, е промяната на трудовото ни законодателство. Там има натрупано много мълчание. Ние нямаме засега законодателна реакция на новите форми на труд, които ни заливат отвсякъде", посочи директорът на Балканския институт по труда и социалната политика.

Той отбеляза, че работата от разстояние не е нещо, което само в тежка ситуация ще се ползва.

"Новите форми на труд, каквато е и работата от разстояние, имат огромен икономически потенциал. И в най-добрите години на икономиката тази форма на труд трябва да се използва, защото намалява изключително много разходите, които работодателят трябва да направи за създаването и поддържането на работно място", смята Иван Нейков.

Той препоръча новите форми на труд да бъдат застъпени в Кодекса на труда.

По думите му има 52 различни начини за прекратяване на трудов договор спрямо нашия Кодекс на труда. "В същото време съдебната статистика сочи, че работниците печелят близо две трети от заведените дела, когато смятат, че техните права са нарушени", коментира Нейков.

Според него няма как социалната сфера да е „остров на благоденствието“ в условия на свиване на световната икономика, включително и на българската.

"Има нови близо 200 хиляди безработни, голяма част от хората са в неплатен отпуск. Това води до намаляване приходите в солидарните осигурителни фондове, както и в капиталовите (т.нар. първи и втори стълб)", обясни бившият социален министър и предупреди, че проблемите в земеделието и туризма ще се отразят на българската икономика.

Нейков прогнозира, че тепърва ще виждаме този отрицателен ефект и вероятно ще се наложи нова актуализация на бюджета на Националния осигурителен институт, за да имаме спокойствие до края на годината по отношение на всичките му плащания.

Той обаче отбеляза, че болничните не са толкова много, но разходите за безработица са над 10%, докато през януари и февруари са били около 4% и това е за сметка на републиканския бюджет.

Защо има толкова пречки пред малките фирми при уреждане на трудовото законодателство? Как ще помогнат новите технологии на икономическите процеси? Какви са предизвикателствата пред експертите да преразгледат трудовото право? Как са балансирани интересите между работниците и работодателите? Докъде стигна дебатът за нощния труд и ще се приеме ли заплащане от 1 лев за час от дежурството? Кога ще се направи минимална работна заплата за различните сектори?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Светът е бизнес" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още