IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето собственици на офис сгради в София не са склонни да намалят наемите

Само 4% от тях са поискали отлагане на плащане на главница по кредит, сочат данни на консултантска компания

12:58 | 24.06.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка:Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка:Paul Yeung/Bloomberg

Само 4% от собствениците на висок клас офис сгради в София ще отложат плащане на главница по кредит, а 65% от тях не са склонни да намалят нивото на наема, показва допитване на консултантската компания MBL. Според компанията това сочи, че наемните нива са устойчиви и собствениците на модерни офис пространства не са свръхзадлъжнели.

Проучването е било проведено сред 85 наемодатели на офис сгради в столицата, като близо 60% от анкетираните са международни инвеститори, а мнозинството от тях имат повече от еди имот и инвестират в разнообразни имотни активи.

27% от участниците в допитването планират да намалят временно наемите с до 15%, а само 3% предвиждат понижаването им с между 15% и 30%, сочи допитването.

73% от анкетираните отбелязват, че най-краткият договор за наем в техните сгради ще бъде за период от 5 години, докато 22% са склонни да приемат 3-годишно споразумение. Ниските нива на свободните площи може да са основание за нежеланието на анкетираните да оперират сградите си като обслужвани офиси, пише MBL и допълва, че инвеститорите искат да имат обслужвани офиси на място само ако са отдадени под наем на оператор, който ги управлява.

Що се отнася до промените, поискани от наемателите, 71% от тях искат разсрочване на текущия наем, а 53 на сто настояват за временно намаляване на наема. Само 3% от наемателите са поискали постоянно понижаване на наема, а 13 на сто са изискали прекратяване на наемния договор. Свиване на наетите площи е поискано от 19% от наемателите на офиси, сочи проучването на MBL.

Най-често срещаните мерки, които наемодателите предприемат, за да предотвратят разпространението на вируса, са свързани с нов график за почистване и дезинфекция, социално дистанциране и координация между наематели и наемодатели с цел безопасното отваряне на работните пространства.

Проучването показва още, че сред опитните наемодатели на модерни офис сгради не се усеща притеснение. Тези от тях, които са си осигурили финансиране при условия преди COVID-19 се чувстват уверени, че ще завършат проектите си навреме и на този етап не разкриват дали планират допълнителни стимули, за да си осигурят наематели.

Инвеститорите, които по-късно са си осигурили финансиране, вече усещат последиците от нарасналите капиталови изисквания наред с допълнителните мерки за намаляване на риска, въведени от финансиращите банки. Същевременно те са и по-склонни да предлагат допълнителни стимули на наемателите, пише MBL.

Според допитването 41% от банките изискват повече капитал от новите кредитополучатели, а 30% са увеличили разходите за финансирането. 20 на сто от банките искат повече предварително наети площи, а 9% не са променили условията за отпускане на кредити.

MBL очаква в краткосрочен план да има лек натиск надолу върху наемите и увеличаване на свободните площи, съчетани със забавена дейност по отдаване под наем, която вече е факт.

Към момента наличностите от модерни офис площи в София достигат 2,18 млн. кв. м, а около 400 хил. кв. м офис сгради са на етап строеж. От тях 65 хил. кв. м са планирани за завършване тази година, а през 2021 г. и 2022 г. се очаква да излязат още съответно 190 хил. кв. м и 125 хил. кв. м.

По данни на MBL още 300 хил. кв. м офис площи са на етап планиране без издадено разрешение за строеж, като според компанията има голяма вероятност повечето от тези проекти да бъдат отложени или преформатирани.

Средните офертни наеми са преобладаващо в диапазона между 12 и 14 евро на кв. м за офиси клас А, докато наемите за офис площи клас Б варират между 8 и 11 евро на кв. м. Към момента нивото на свободните площи е 9,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 3 години
Това не е вярно. Давам пример - строяща се сграда срещу бизнеспарка -със срок на завършване - края на 2020. Преди 3-4 месеца горно ни искаха 13 евра на кв.м. Сега се вее транспарант 9 евра :) има няма 1/3 надолу. Идват и други...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
andy
преди 3 години
Много залагат на бързото възстановяване. Дали ще се случи не е ясно. С това упорство най-много да го забавят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
terziеv
преди 3 години
Не им пука, защото не са построени с изкарани, а с крадени пари. Върху заграбени "реституирани" държавни парцели, а не откупени такива. Някои си стоят празни с години и пак не свалят цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Ето това е парадокс за мен, дали жертването на получаването на по-малко наеми, ще покрие офисите, които сега са празни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
тъй е ... при нас ги намалиха и от миналият месец си ги върнаха на старото положение . верно , тук-там се изнесоха хора , *** кой ти гледа в жегата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още