IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите жилища у нас поевтиняват спрямо края на миналата година

На годишна основа цените продължават да растат, подкрепени най-вече от поскъпването на старите жилища

15:54 | 24.06.20 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на новите жилища у нас намаляват между януари и март на тримесечна основа в почти всички големи градове в страната и на национално ниво, а на годишна основа ръстът им е най-бавният от пет години насам, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Когато се прибавят и старите жилища обаче, общият индекс на цените на жилищата отбелязва ръст спрямо последното тримесечие на миналата година в цялата страна и в големите градове. 

Цените на новите жилища се понижават с 0,9% спрямо края на миналата година на национално ниво. В София те намаляват с 1,1% за първи път от четвъртото тримесечие на 2018 г. В Пловдив спадът е с 1,5%, но е по-малък в сравнение с края на миналата година, когато е достигнал 2,3%. Във Варна понижението на тримесечна основа достига 1,9%, като за последен път новите жилища в морската столица са поевтинели през второто тримесечие на 2019 г.  В Бургас  свиването е с 0,2%, докато през четвъртото тримесечие на миналата година е отбелязан ръст от 1,2%. Новите жилища са поскъпнали леко в Русе с 0,5%, а в Стара Загора цената им е нараснала с 1,8%, показват данните на НСИ.

Спадът на цените на новите жилища на тримесечна основа на национално ниво е най-големият от третото тримесечие на 2013 г., когато е бил 2,2%, спад с 0,9% е имало и през първото тримесечие на 2015 г.

След като се вземат предвид и цените на старите жилища обаче, общият индекс на цените на жилищата в България отбелязва ръст на тримесечна основа от 1,2%, като при съществуващите жилища повишението достига 2,4%, най-високото ниво от второто тримесечие на 2017 г.

Спрямо първото тримесечие на миналата година цените на жилищата у нас нарастват с 4,7%, което обаче е най-бавният темп от първото тримесечие на 2016 г., когато поскъпването е било с 4,6%. При новите жилища годишният ръст достига 2% и е най-слабият от първото тримесечие на 2015 г., когато е бил 1,9%. В същото време старите жилища отбелязват повишение на цените на годишна база с 6,3%, като то се ускорява спрямо края на миналата година, когато е било 4,9%. Ръстът на цените на старите жилища е най-големият от второто тримесечие на 2018 г.

В София цените на жилищата отбелязват ръст от 1,7% на тримесечна основа и 6,2% на годишна основа, който е най-бавният от второто тримесечие на 2019 г. В столицата цените на съществуващите жилища са нараснали със 7% на годишна база, а на новите жилища – 5,1%.

Тенденцията старите жилища да поскъпват по-бързо от новите на годишна основа е валидна за почти всички големи градове в страната. В Пловдив цените на жилищата нарастват с 8,3%, най-бавният темп от първото тримесечие на 2019 г., като при старите жилища поскъпването е с 9,2%, а при новите – със 7,3%.

Във Варна жилищата поскъпват с 4,5% на годишна база, също е най-слабият темп от началото на 2019 г., като старите жилища регистрират скок на цената от 6,9%, а при новите жилища той е едва 0,2%. В Бургас ръстът на цените е с 3,2%, най-бързият от началото на миналата година благодарение на силното поскъпване на старите жилища със 7,5%, докато новите жилища поевтиняват на годишна основа с 1,7%.

В Русе жилищата поскъпват с 4,5% на годишна основа, като при старите ръстът е с 4,7%, а при новите  - 1,7%. Стара Загора единствена не се вписва в тенденцията, като там новите жилища отбелязват силен ръст от 11,2% на годишна основа, докато при старите е отчетено по-слабо поскъпване от 4,9%. Така средният ръст на цените на жилищата в града достига 6,5%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 10
фиг.1
преди 3 години
Ама някои "специалисти" споменаваха и за 30+ процентен спад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не може да бъде! Тук се изредиха камара специалисти да кажат, че нямало да има спад!:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
red6
преди 3 години
Спокойно, дръжте си кутийките... Иначе, с тия мегаломански комплекси които се строят из София, а и затягащите се изисквания за кредитиране скоро ще гледаме цирка. Иначе е яко - големите тарикати в момента седят и се чудят кой ще мигне пръв :D :D Все пак някои имат да плащат кредити, и е по-добре да продадеш по-евтино, отколкото блокчето ти да стои празно но твое още 3-4-5 години :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още