IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опакованите храни за доставки вкъщи ще се облагат с 20% ДДС

По-ниската ставка за кетъринг услуги ще се прилага само, ако към тях има екстри като подреждане, доставка на оборудване и сервиране

13:50 | 24.06.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до вкъщи, остават на досегашния режим на облагане с ДДС в размер на 20%. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Данъчните припомнят, че от 1 юли започва да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Ставката от 9% е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г.

От  промяната на Закона за ДДС ще се възползват вече не само хотелиерите, а и издателите и разпространителите на книги и учебници, в това число на електронни издания. Измененията обхващат също и търговците на детски продукти  – храни за бебета и малки деца, пелени и подобни хигиенни артикули, които са изчерпателно изброени в новия Закон за ДДС. 

Данъчната ставка е намалена и за предоставящите ресторантьорски и кетъринг услуги, които предлагат храна и съответно обслужване за консумация на място. Бирата, виното и спиртните напитки, които те продават, остават на досегашния данъчен режим и се облагат със ставка от 20%.

Зоните за хранене в търговските центрове също ще са с намалено ДДС, като условие за това е да не става въпрос за поръчка на храна, опакована за вкъщи. При кетъринга, когато доставката на храна на място е придружена от други услуги, като подреждане, доставка на оборудване (маси, столове и др.) и сервиране, ставката е 9%. Ако е без описаните „екстри“, се прилага стандартната ставка от 20%.

Припомняме, че на 10 юни парламентът гласува за ресторантьорски и кетъринг услуги, за книгите, както и за детски храни и памперси косвеният налог да бъде 9%, вместо 20%, както беше досега. Въпреки еуфорията около новата по-ниска ставка има доста проблемни моменти около прилагането ѝ. Например има възможност за двойно тълкуване в частта с приложението на новата ставка за книгите и доставката на книги. Вероятно от намалението няма да се възползват издания, които са рекламни, като каталози или рекламни списания, в които няма авторски материали.

От НАП обещават до дни да публикуват и подробно становище относно прилагането на новия Закон за ДДС. Пълна яснота около всички казуси, свързани с новата ставка, ще има едва след указанията на данъчните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
irish
преди 3 години
Така е. В България в магазина 20% в ресторанта 9%. На запад в магазина 0% в ресторанта нормалната ставка ДДС. Много добре се вижда, че това не е в интерес на обикновените хора, а подарък (вратичка за далавери) на отделни екземпляри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
пасъм
преди 3 години
Просто си искайте задължително касовата бележка при доставка вкъщи. Така ще видите какво е ддс-то и може да сигнализирате. Две години заради такива разбойници мъчат новата Н18, прецакват бели бизнеси, сега и това различно ДДС. Ами наистина е време да си плащат като нормалният бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Ами трябва да си на място.Рекетьорската постановка е нападжия поръчва по интернет, и "праща" домианус-драйв да му донесе пицата до вкъщи, чрез поръчка по интернет.. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Лъчо
преди 3 години
Отново Страхотна логика и объркване Хахах имам две заведения. Едното в мол, другото в центъра и двете са с един асортимент. Едното ще е с 9%, защото има места за сядане, другото с 20%, Защото няма и си взимат и ядат в движение или в пликчета за офиса или магазина....В двете заведения разходите са почти едни и същи рязходи за персонал, наем, кредити и т. н. По ниското ддс би спасило поне малко положението в мола. Където да отбележа оборота е - 50-60%. А наемите на същите. В центъра също са оборота е много по-нисък от првди. И още нещо - в мола как ще знам дали след като съм маркирал поръчката няма да ми кажат " ще може ли в пликче за вкъщи" и автоматично става опаковано за вкъщи и съм вече в нарушение.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
red6
преди 3 години
*** мярка. Как ще се проверява дали е поръчка на място или с доставка? Абсолютна кр3т3ния. И най-великото - храната в ресторанти с 9% ДДС, а в магазина - 20%. Това само пълен дebил може да го сътвори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 3 години
очевидно мярката е само за някои хора... другите ще бъдат преследвани от мутрите на НАП... тязи мярка беше не нужна и излишна и това си личеше от началото, другите мерки взети от тулупа са подобни... най добре е нищо да не прави тулупа! по малко щети нанася!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Да не кажа всички, но почти всички места от сайтовете за поръчка са реални заведения, а не просто кухни. Не съм гледал софийските, но във Варна това са 100% от местата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
За да го правиш това трябва да имаш законово право за консумация на място. Точно там е НАПъна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Какъв е този въпрос? Разликата е, първо че НАП се стараят до ограничат максимално броя на възползващите се от по-ниската ставка, все пак ако зависеше от тях никога нямаше да ги има тези 9% и второ, има много кухни които само готвят с цел да продават за вкъщи, не поддържат помещения за хранене, идеята на закона не е да помага на тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
melon
преди 3 години
Забъркаха една каша управляващите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още