IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes изгражда флотилия с чиповете на Nvidia

Германският производител Daimler може да преобърне индустрията с главата надолу

20:42 | 24.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилът на бъдещето също ще се задвижва от двигатели, независимо дали ще се захранва от електричество или с изкопаеми горива, но софтуерът, който управлява автомобила, ще бъде все по-решаващ фактор в бъдеще.

Изкуственият интелект превръща автомобилите в подвижни компютри. Тази промяна ще се случи по-бързо, отколкото мнозина очакват. Поне това е посланието, което Mercedes изпраща с обявяването на сътрудничеството си с американската компания Nvidia.Производителят на Mercedes Daimler получава подкрепа от Силициевата долина, за да работи върху бъдещите поколения автомобили. От 2024 г. чиповете от Nvidia ще се използват във всички нови автомобили на Mercedes. Daimler и американската група обещават по-дълготрайни превозни средства благодарение на актуализациите на софтуера. От деня на доставка до пресата за скрап, до голяма степен автономната кола непрекъснато ще се подобрява с мобилно актуализиращ се софтуер - това е планът на новите партньори.

Новата софтуерна архитектура ще бъде изградена на платформата NVIDIA DRIVE и ще бъде серийно вградена в автопарка на Mercedes-Benz от следващо поколение, което ще позволи съвременни автоматизирани функции при шофиране. Основна функция ще бъде възможността за автоматизиране на движението на редовни маршрути от адрес до адрес. Клиентите ще могат да закупуват и добавят възможности, софтуерни приложения и абонаментни услуги чрез on-air актуализации на софтуера през целия жизнен цикъл на автомобила.

Основателят на Nvidia Дженсън Хаун и главният изпълнителен директор на на Daimler Ола Келениус представиха сътрудничеството чрез видеоконференция от Щутгарт и Сан Хосе, Калифорния,. За групата на Силициевата долина това било „възможност за цял живот“, каза Хаун. Келениус, който е не само изпълнителен директор на Daimler AG, но и ръководител на отдела Mercedes-Benz Cars, смята, че сътрудничеството е „много важно стратегическо партньорство". Mercedes просто искал да работи "с най-добрите".

Компютърната система на чипа (SoC), наречена Orin, се основава на наскоро обявената NVIDIA Ampere суперкомпютърна архитектура. Платформата NVIDIA DRIVE включва пълен набор от софтуерни системи, предназначени за автоматизирани AI приложения за шофиране. NVIDIA и Mercedes-Benz съвместно ще развиват AI и автоматизирани приложения за превозните средства, които включват ниво 2 и 3 при автономното шофиране, както и автоматизирани функции за паркиране (до ниво 4).

Възможностите на новата система ще бъдат впрегнати с цялостен фокус върху безопасността. С развитието на технологията и регулаторната рамка ще бъде възможно всяка кола да бъде актуализирана on-air, за да се даде възможност за нови автоматизирани функции на шофиране. За разработването на новите модели двете компании ще използват решенията на NVIDIA DRIVE Infrastructure, за да позволят разработването на данни и развитието на дълбока невронна мрежа, за да се справят с изискванията на регионите и оперативните области, в които автомобилите ще са достъпни.

В последното десетилетие Nvidia се развива от производител на графични карти до лидер в областта на изкуствения интелект, машинното обучение и суперкомпютрите. Новосъздаденото партньорство има за цел да помогне на Келениус, който е изпълнителен директор на Daimler повече от година, да вкара компанията в цифровото бъдеще.

Обещанието е целият автопарк на Mercedes постепенно да бъде преобразуван чрез софтуерна платформа, базирана на хардуера и софтуера на Nvidia („Nvidia Drive“) от края на 2024 година. Хиляди инженери са работили от двете страни на Атлантическия океан, за да изпълнят проекта, твърдят корпорациите.

Mercedes ще лицензира технологията на Nvidia, съвместно предприятие не се планира и сделката не гарантира ексклузивност на партньорството. Въпреки това сътрудничеството между двете компании е мащабно, заяви мениджърът на Mercedes Бернхард Вардин, цитиран от Handelsblatt. Mercedes може да стане първият производител на масови автомобили, който разполага с автопарк изцяло базиран на обновяващ се софтуер.

Предишното партньорство с BMW очевидно е било жертвано за осъществяването на този амбициозен график, който би трябвало да доведе до съвместен германски отговор на американския претендент Tesla при самоуправляващите се автомобили. Вече е ясно, че германските компании не успяха да постигнат споразумение за бъдещата платформа.

Спорната част на въпроса е очевидно скоростта на преминаването. „Въпрос на време беше“ казва предпазливо Келениус. Архитектурата на Nvidia не е съвместима с технологията на Intel, с която работи BMW. Развитието на проекта беше официално „спряно“, обявиха концерните миналия петък.

Не е ясно как точно представената сега технология ще бъде превърната в пари. Още веднъж поглед към Tesla би могъл да бъде от помощ: част от софтуера за автомобилите може да бъде поръчан от купувача чрез абонамент или чрез еднократна такса. След това ще се доставя през мобилната мрежа.

Разработката и продажбата на софтуер, услуги и приложения за цял автомобилен парк е "напълно нов бизнес модел и за двете компании", заяви основателят на Nvidia Хуан. Начинът как да "изграждаме и продаваме автомобили" ще се промени съществено, признава той.

Предишната тясна връзка между калифорнийския производител на автомобили Tesla, който е първият, който обновява автомобилите си до голяма степен онлайн, и дългосрочният партньор Nvidia се охлади забележимо. В средата на 2018 г. шефът на Tesla Илон Мъск обяви разработването на собствените си чипове за автономно шофиране и така даде червен картон на Nvidia.

Компаниите достигнаха най-хладната точка на отношенията си, когато Мъск похвали изключителното представяне на собствените компютърни чипове на компанията си в деня на инвеститорите през април 2019 г. След това Nvidia се е почувствала принудена да обясни подробно защо твърденията на Мъск са неточни и че понякога той сравнява „ябълки с круши“, за да изглеждат по-добре новите разработки на Tesla - необичайна стъпка.

Все още не е ясно как новата стратегия ще се отрази на автомобилната индустрия и клиентите, например дали купувачът на автомобили ще трябва да плаща допълнително за всяка малка актуализация в бъдеще. Други открити въпроси са:

Какво се случва при продажба на автомобил, т.е. какво всъщност получава новият купувач за парите си?

Дали колите, като смартфоните, например, ще достигнат „края на жизнения си цикъл“ и няма да бъдат надграждани, както обещават, след няколко години?

Дали купувачите въобще ще искат да купуват нови автомобили, ако техните сегашни превозни средства са винаги актуални по отношение на технологията?

Поне шефът на Nvidia лесно би могъл да си представи как се движи през Калифорния в 20-годишен Mercedes с най-новия софтуер. Mercedes е "известен с неподвластен на времето класически дизайн", каза той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още