IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шофьорите вече могат да проверяват онлайн за невръчени глоби

До сега те имаха възможност да правят проверка само за дължими глоби по влезли в сила фишове, електронни фишове и наказателни постановления

17:25 | 24.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От днес гражданите могат да проверят онлайн дали имат невръчени глоби по Закона за движение по пътищата. Справките се правят през интернет портала на МВР. Водачите ще могат да видят дали имат невръчени наказателни постановления (НП) и електронни фишове като въведат номер на шофьорска книжка и ЕГН.

До настоящия момент те имаха възможност да правят проверка само за дължими глоби по ЗДвП по влезли в сила фишове, електронни фишове и НП от сайта на КАТ. За справката обаче трябваше да се въведе и ПИК от НОИ. 

„Важно е гражданите да знаят, че за да стане дължима глобата, наложена с даден административно-наказателен документ, не отпада необходимостта той първо да бъде връчен и влязъл в сила съгласно нормативно заложените срокове. Стъпките са две. Електронен фиш може да бъде връчен във всяко районно управление на МВР или в звено „Пътна полиция“, като след връчване може да бъде заплатен веднага чрез ПОС-терминал на място или Портала, както и останалите начини - по банков или чрез КЕШ-терминал. За връчване на наказателни постановления е необходимо водачът да посети лично звеното на „Пътна полиция“ към областната дирекция на МВР по постоянен адрес“, уточняват от МВР.

Както и досега, при наличие на връчени и влезли в сила наказателни документи, по които се дължи глоба, се извежда списък с неплатени задължения и е осигурена възможност за заплащане на дължимите суми директно през Портала за административни услуги на МВР. Другите възможности за заплащане задълженията са чрез терминално устройство в структура на МВР, банков превод, пощенски запис, интернет банкиране, каси за парични преводи и чрез КЕШ-терминали.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още