IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първокурсниците в защитени специалности са освободени от такси

Студентите, приети през учебната 2020/2021, избрали специалности с очакван недостиг на пазара на труда, няма да плащат

17:29 | 24.06.20 г.
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px;">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив

Министерският съвет одобри освобождаването от такси на студенти първокурсници, приети през учебната 2020/2021 година в професионални направления и защитени специалности с очакван най-висок бъдещ недостиг на пазара на труда.

Списъкът на професионални направления и защитени специалности ще обхване 4476 студенти в първи курс на предстоящата академична година - 3883 студенти в редовна и 593 в задочна форма на обучение. 

Политиката на държавата е насочена към ограничаване разрастването на неефективните професионални направления и специалности и стимулиране на виеше образование, което да отговори на изискванията и потребностите на реалната икономика и пазара на труда.

Освобождаването от заплащане на такси за обучение ще допринесе за това да бъдат подготвени висококвалифицирани специалисти за целите на икономическото и общественото развитие на страната, пише в решението на правителството.

В Закона за професионалното образование и обучение е записано, че "защитена специалност от професия" е специалност, която е уникална по своето съдържание, за обучението по която има заявена потребност от министерства и работодателски организации, но липсва заявен интерес от ученици за обучение или заявеният интерес е нисък, а на национално или областно ниво има необходимост от подготвени квалифицирани специалисти по нея.

Дефиницията за "специалност от професия, по която е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда" е: специалност, която е от значение за икономическото развитие на страната или на областта и за която може да се прогнозира бъдещ недостиг на квалифицирани кадри на пазара на труда в сравнение с броя на обучаващите се.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още