IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастването на случаите на Covid-19 оцвети европейските борси в червено

Всички основни индекси отчетоха около 3-процентови спадове

19:38 | 24.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси затвориха с резки понижения в сряда, след като инвеститорският оптимизъм бе заличен от ръста в броя на заразените с коронавирус в световен мащаб, информира CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с понижение от 2,78% до 357,17 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 3,11% и достигна ниво от 6123,69 пункта. Френският CAC 40 намаля с 2,94% до ниво от 4871,36 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 3,43% до 12 093,94 пункта.

Нагласите на инвеститорите бяха разклатени от ръста в броя на случаите на Covid-19 по целия свят. Здравният съветник на Белия дом д-р Антъни Фочи предупреди във вторник, че в някои части на САЩ започват да се наблюдават „смущаващи вълни“ от случаите на Covid-19.

Фочи каза също така, че държавите с нарастващи огнища на коронавирус може да не се нуждаят от „пълно блокиране“. Досега повече от 2 милиона души в САЩ са били заразени с коронавирус, сочат данни, събрани от университета „Джонс Хопкинс“.

Междувременно Германия съобщи за огнище на случаи Covid-19 в кланица в Долна Саксония. Това е най-новото предприятие за преработка на месо, в което наблюдава огнище на вируса, като 23 работници дадоха положителна проба.

Пазарите също бяха разтърсени в сряда от новината, че САЩ обмислят налагането на нови мита за продукти от Франция, Германия, Великобритания и Испания в размер на 3,1 милиарда долара.

Този ход е част от по-широка реакция от страна на САЩ във връзка с дългогодишен спор с Европейския съюз относно субсидиите за големи производители на граждански самолети.

Акциите на германската компания Wirecard поевтиняха с над 28%.

Шведската Evolution Gaming също отчете спад от 6% в цените на книжата си, след като Ройтерс съобщи, че компания е направила оферта за закупуване на NetEnt AB за 19,6 милиарда шведски крони (2,1 милиарда долара).

Акциите на Dialog Semiconductor поскъпнаха с повече от 6%. Базираната в Обединеното кралство компания във вторник актуализира прогнозите си за приходи за второто тримесечие, коригирайки очакваните приходи нагоре в диапазона от 290 милиона до 305 милиона долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още