IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на рекордните запаси в САЩ и страха от Cоvid-19*

Авиокомпания Qantas Airways заяви, че не очаква особено съживяване в международните пътувания поне до юли 2021 г.

09:15 | 25.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Цените на петрола се понижават в четвъртък заради рекордно високите американски суровинни запаси и притесненията, че бързото нарастване на случаите на Covid-19 може да спре възстановяването на търсенето, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,94%, или 0,38 долара, до ниво от 39,93 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 37,17 долара за барел, което е понижение от 0,30 долара, или 0,79%.

От Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщиха, че запасите от суров петрол в страната са нараснали с 1,4 милиона барела, достигайки рекордно високо стойности за трета поредна седмица.

Анализатори обаче заявиха, че това се дължи най-вече на голямо количество доставки от Саудитска Арабия, резервирани от американските рафинерии, когато цените на суровината спаднаха през март.

Притесненията от втора вълна на Covid-19 в няколко американски щата и бързото разпространение на заразата в Южна Америка и Южна Азия влияят негативно върху  търсенето на гориво, заявиха пазарни наблюдатели.

„Най-новите тенденции не са обнадеждаващи“, заяви ръководителят на отдела за стокови изследвания в National Australia Bank Лаклан Шоу.

Страхът е, че дори блокадите да бъдат облекчени, хората ще си останат вкъщи заради рисковете за здравето им.

Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp, заяви, че данните за мобилността от Google за шофирането в Тексас, Флорида и до известна степен Калифорния не показват промени.

От своя страна водещата австралийска авиокомпания Qantas Airways заяви в четвъртък, че не очаква особено съживяване в международните пътувания поне до юли 2021 г. Авиокомпанията също така намали работната си сила с една пета и остави 100 самолета на земята.

„Това подчертава реалността, като ще са нужни години преди международната авиация да се възстанови - вероятно от три до четири години“, каза Шоу.

От своя страна, стойността на златото бележи спад от 0,11% до ниво от 1773,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:55 ч

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още