IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиненията срещу Хашим Тачи удавиха опитите на САЩ да помирят Сърбия и Косово

Според обвинението Тачи и негови съратници носят „криминална отговорност за близо 100 убийства“, както и за преследвания и мъчения

10:38 | 25.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хашим Тачи. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Хашим Тачи. Снимка: Bloomberg L.P.

Преговорите между Сърбия и Косово се изправиха пред нова пречка.

Вече така или иначе слабите надежди за пробив – и шансовете за дипломатически успех на САЩ, намаляха още повече, след като президентът на Косово получи нова порция обвинения във военни престъпления. Те стават факт докато той и сръбският му колега Александър Вучич се готвят за подновяването на диалога помежду си, този път в Белия дом.

Офисът на специализираната прокуратура за Косово в Хага е повдигнал обвинения по десет престъпления на Тачи и други сепаратисти по време на войната със Сърбия преди две десетилетия, които включват убийства, преследвания и мъчения, става ясно от изявление в сряда, цитирано от Bloomberg.

Според обвинението Тачи и негови съратници носят „криминална отговорност за близо 100 убийства“. Сега предстои съдия да потвърди обвиненията.

Тачи трябваше да пристигне тази събота във Вашингтон, за да участва в преговори, организирани от американския представител за Балканите Ричард Гренел, заедно със сръбския си колега Александър Вучич. Косовмският президент обаче се отказа от присъствие, като по-късно в четвъртък това направи и премиерът Авдула Хоти. Все още не е ясно каква е позицията на Белград, посочва Ройтерс. 

„Уважавам неговото решение (на Тачи - бел. ред.) да не присъства на дискусиите, докато правните въпроси по тези обвинения не бъдат решени“, написа Гренел в Twitter.

Предизвестеният провал на преговорите във Вашингтон дават на шанс на Европейския съюз отново да поеме инициативата в помирителния процес. Организираните от ЕС преговори между Прищина и Белград достигнаха задънена улица през 2018 г., но въпреки това блокът иска да им вдъхне нов живот, също както и САЩ. Миналия месец Тачи заяви, че подкрепя идеята за американско лидерство на диалога.

Засега още не е ясно как обвиненията ще се отразят върху динамиката на отношенията между Вучич и Тачи. Някогашните врагове – единият бивш командир на Армията за освобождение на Косово, а другият – бивш министър на покойния югославски президент Слободан Милошевич, се познават добре и преговарят заедно от години.

Въпреки това между двете страни остава напрежение, което от време на време се проявява под формата на размяна на обиди или обвинения в престъпления, извършени по време на войната.

Повече от 10 000 души загиват в конфликта, който завършва с бомбардировките на НАТО през 1999 г., които принудиха сръбската армия да напусне Косово. Прищина обяви независимост от Сърбия през 2008 г. с подкрепата на САЩ и по-голяма част от страните в Европейския съюз. Белград обаче все още приема Косово за част от своите владения и разчита на страни като Китай и Русия, за да предотврати международното признаване на страната.

От обвинението заявиха, че решението за публикуването на документа е било взето заради постоянните усилия на Тачи и други да попречат на неговата работа.

Нито Тачи, нито други представители на властите в Косово не са отговорили на исканията на Bloomberg за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Примера с Тачи е една светлина в очакванията, че когато и да е престъпникът трябва да бъде свален от пиедестала и съден според делата си.И за нас има надежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още