IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания стана първата страна с кандидат за председателския пост на Еврогрупата

Икономическият министър на страната Надя Калвиньо е изборът на Мадрид за шеф на групата, състояща се от финансовите министри на 19-те страни от еврозоната

11:08 | 25.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Икономическият министър на Испания Надя Калвиньо. <em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Икономическият министър на Испания Надя Калвиньо. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Испания ще предложи своя икономически министър Надя Калвиньо за кандидат за ръководния пост на Еврогрупата, съобщава Ройтерс, цитирайки заявление на правителството.

По този начин Испания става първата страна, обявила кандидат за позицията. 

Председателят на Еврогрупата ръководи 19-те министри на финансите на страните от еврозоната.

Предложенията за кандидати за председателския пост трябва да бъдат внесени до края на деня преди гласуването, планирано за 9 юли, споделя правителствен източник.

Калвиньо, която също е вицепремиер в коалиционното правителство на Испания, се очаква да бъде един от основните кандидати за позицията на председател на Еврогрупата. Тя беше и основният избор на Мадрид за тази кандидатура.

Постът остана вакантен, след като португалският министър на финансите Марио Сентено обяви по-рано през юни, че няма да се бори за втори мандат, продължаващ две години и половина.

Мадрид отдавна има амбиции да председателства групата, но усилията са раздвоени между това да постави своя външен министър Аранча Гонсалес Лая на ръководния пост в Световната търговска организация (СТО) и кандидатурата на Калвиньо. Вероятно правителството на Испания ще трябва да се фокусира върху една от двете позиции, за да може да лобира пълноценно.

Премиерът на страната Педро Санчес заяви, че за него ще бъде чест Калвиньо да оглави Еврогрупата и отбеляза, че тя ще бъде първата жена, която ще изпълнява тази ролята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още