IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bayer се откупи заради прегрешенията на Monsanto

Германската компания ще похарчи над 12 млрд. долара за извънсъдебни споразумения в случая с пестицидите Dicamba, Roundup и химикала PCB

13:18 | 25.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

След години спорове, спадове на акции и протести на акционери, решението се състои от единадесет цифри. Те са: 12 100 000 000. Листнатата на Dax корпорация Bayer планира да похарчи толкова пари, или по-точно долара, за да се отърве от най-големия проблем след поглъщането на американската компания Monsanto преди две години: правните спорове в САЩ за продуктите на Monsanto.

Преди всичко това се отразява на огромната вълна от съдебни дела около съдържащия глифозат пестицид за плевели Roundup, за който се подозира, че причинява рак. Пестицидът Dicamba и химикалът PCB, които също са част от споразумението, са само един вид придатък.

„Bayer сключи редица споразумения, които по същество ще уредят основните правни спорове на Monsanto в Съединените щати“, обяви групата във вторник вечерта в 18:49 местно време.

Изпълнителният директор Вернер Бауман показа облекчение по време на скоростно организираните видео конференции с анализатори и репортери. „Вече можем да прекратим фазата на несигурност, както за мен лично, така и за цялата компания", посочи той.

Съобщението се посрещна добре и на борсата. В следборсовата сесия акциите поскъпнаха с над 5%, предава DPA.

Преди това Bayer беше постигнал съгласие за цялостно извънсъдебно споразумение с водещите адвокатски кантори в процеса. То предвижда Bayer да плати между 10,1 млрд. и 10,9 млрд. долара за компромиса по отношение на Roundup, което се равнява на 9,1 милиарда до 9,8 милиарда долара.

Тези пари трябва да се използват за елиминиране на по-голямата част от висящите дела за глифозата в Съединените щати и в същото време за предотвратяване на предстоящи правни рискове в бъдеще. По-конкретно, около три четвърти от 125 000 съдебни дела, които засега са били заведени, ще бъдат спрени.

Допълнителни съдебни дела във връзка пестицида Dicamba и химикала PCB, които Bayer придоби рамките на оценяваното на приблизително 63 млрд. долара придобиване на Monsanto, също трябва да бъдат уредени извънсъдебно.

В случая с Dicamba сумата е около 400 милиона долара, при което съобвиняемата BASF Group също трябва да допринесе за разходите. Bayer планира да използва 820 млн. долара за решаване на съдебни спорове, свързани с химикала PCB.

Ако сумата се раздели на броя на ищците в казуса Roundup, то се очертава по средно 87 000 долара на човек. Това е само около половината от сумата, която някога американската фармацевтична компания Merck плати при извънсъдебно споразумение за лекарствотото срещу ревматизъм Vioxx, изчислява Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 3 години
Да, извинявам се! Коригирано е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ddb
преди 3 години
"...решението се състои от единадесет цифри. Те са: 12 100 000 000 000"редактора май е задрямал с пръст върху клавиатурата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още