IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ресторантьори продължават да са недоволни: 9% ДДС не било облекчение

Ставката за виното и бирата също трябваше да бъде намалена, настояват от бранша

13:28 | 25.06.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки че от 1 юли започва да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени, част от бизнеса все още е недоволен.

"Тези 9% всъщност не са 9%. Беше гласувано да се намали ставката на 9% само за приготвени и неприготвени храни и безалкохолни. Трябваше да бъдат включени и нискоалкохолните бира и вино, за да може да се възползва от тази мярка по-голямата част от бранша. В момента става страшно разделение между колегите, което ще доведе до конфликти", заяви Емил Коларов от Сдружението на ресторантьорите в ефира на БНТ.

По думите му желанията на бранша са били съвсем различни, договорките – също и те ще се разминат с очакванията. „Ние не получихме облекчение, а усложнение“, категоричен е той.

Припомняме, че от  промяната на Закона за ДДС ще се възползват вече не само хотелиерите, а и издателите и разпространителите на книги и учебници, в това число на електронни издания. Измененията обхващат също и търговците на детски продукти  – храни за бебета и малки деца, пелени и подобни хигиенни артикули, които са изчерпателно изброени в новия Закон за ДДС.

Данъчната ставка е намалена и за предоставящите ресторантьорски и кетъринг услуги, които предлагат храна и съответно обслужване за консумация на място. Бирата, виното и спиртните напитки, които те продават, остават на досегашния данъчен режим и се облагат със ставка от 20%.

Зоните за хранене в търговските центрове също ще са с намалено ДДС, като условие за това е да не става въпрос за поръчка на храна, опакована за вкъщи. При кетъринга, когато доставката на храна на място е придружена от други услуги, като подреждане, доставка на оборудване (маси, столове и др.) и сервиране, ставката е 9%. Ако е без описаните „екстри“, се прилага стандартната ставка от 20%.

Продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до вкъщи, остават на досегашния режим на облагане с ДДС в размер на 20%. 

Малко хронология

Бизнесът, и в частност собствениците на заведения и ресторанти, използва протестите от началото на годината, предизвикани от масовото недоволство срещу промените в Наредна Н-18, за да прокара исканията си и за по-ниско ДДС за бранша. Още през януари, въпреки че уж държавата и предприемачите се разбраха за текстовете на спорната наредба, протести не само че имаше, но и се стигна до блокада на ключови столични булеварди. В едно от исканията, освен прецизиране на текстовете и отлагане на сроковете в подзаконовия нормативен акт, хотелиери и ресторантьори настояваха и за намаление на ДДС. По-конкретно те искаха сформиране на работна група за обсъждане възможностите за въвеждането на диференцирана ставка по ДДС за храните и сектора на обществено хранене и развлечение, категоризирани по Закона за туризма, на 9%, каквато според тях е практиката в страните членки на Европейския съюз. Такава работна група, конкретно за ставката по ДДС, не бе сформирана и темата се измести от дневния ред. 

Подновяването на сагата с намаляване на ДДС за определени сектори направиха „Обединени патриоти“ в началото на май, когато внесоха в парламента предложение за 9% ДДС за заведенията за хранене. Тогава от ГЕРБ коментираха, че подобна радикална промяна не е актуална към сегашната ситуация. Седмица по-късно обаче премиерът се огъна и изненадващо обяви, че се е разбрал с Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация ДДС за храни от първа необходимост да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. После предложението претърпя няколко промени, но общата идея за диференцирана ставка се запази, като към нея се включиха книгите и детските храни и памперси.  

Въпреки че по казусът се говори упорито от близо 2 месеца, едва между двете четения на промените в Закона за ДДС ресторантьори заговориха, че искат по-ниска ставка и за виното и бирата. Предложението отново направи Валери Симеонов, зам.-председател на парламента и лидер на НФСБ, но то бе отхвърлено от парламентарната Комисия по бюджет и финанси, а след това и в пленарната зала.  „Едно барче, което сервира фреш, безалкохолни, кафе, капучино, ядки и т.н., ще си ползва намалената ставка. Единствено само за алкохолните напитки, които са и акцизни стоки, ще е 20%", каза Менда Стоянова по време на заседанието на ресорната комисия от 4 юни. Тя отказа да се съгласи с мотивите на бизнеса, че с новата по-ниска ставка ще се облагат само 20% от оборота на заведенията и това на практика „не е никаква помощ за бранша“, след като собствениците на заведенията се съгласиха да бъде увеличен минималният осигурителен праг за заетите в сектора.

От бранша са категорични, че от ставката, както е разписана в момента могат да се възползват малко от заведенията. Огромна част от оборота на нощните клубове е от слабоалкохолни напитки и реално тази част от сектора няма никакво облекчение, твърди Ричард Алибегов, съпредседател на Сдружение "Българска асоциация на заведенията" пред Dnes.bg. По думите му в този тип обекти безалкохолните напитки, които ще се облагат с по-ниско ДДС, са едва 30% от оборота.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
правилно са им казали. клиент на работника се явява работодателя. хихи. нека се учат на пещерна икономика кроманьонците по морето.цивилизования народ отива в гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
KP6952
преди 3 години
Държавата направи жест като копира конкурентна в туризма съседка.Няма кой да каже на министерството на туризма, че хотелиери и ресторантиори плащат малко за труда на наемните работници подсказвайки им ясно останалото да си изкарват от клиентите. И понеже не всеки го може реакцията е в пъти по-некачествено обслужване от съседите.Основно болестното състояние на работодатели да плащат минимума заплата е причина българите летовници да предпочитат съседите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 3 години
Казах аз, че по-добре ще е единната ставка да стане 10% - като другите данъци - но у нас всичко се случва по трудния начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
За кебапчиите няма никакво значение, колко ще е ДДС-то. На 20% не го плащаха и на 9% няма да го плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
data
преди 3 години
На края , ще се молите да се върне единната ставка ! . Ама кво да се прави като толкоз ви е акъла ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още