IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в китайския износ на горива спъва възстановяването в другите страни в Азия

Възраждането на китайската петролна индустрия може да задържи отрицателните маржове на рафинериите в другите азиатски страни, които все още се изправят на крака

16:17 | 25.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ускоряването на  темпа на износ на бензин в Китай заплашва да попречи на възстановяването на приходите на рафинериите в другите азиатски страни, които успяха да оцелеят след месеци на свито търсене заради пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

Китайските рафинерии засилват своите задгранични доставки на бензин, докато вътрешните запаси се увеличават, точно когато маржовете от преработката на суров петрол в автомобилни горива отново се връщат към рентабилност. Потреблението се възстанови след облекчаването на ограниченията, свързани с пандемията, на ключови азиатски пазари като Китай, Индия и Индонезия. 

Автомобилите, които се завърнаха по пътищата в Азия, ще успеят да премахнат пренасищането с бензин, което се забелязва в региона, но има опасения, че евентуална втора вълна от инфекции може да попречи на възстановяването. Скокът на китайския износ на горива, който се увеличи почти пет пъти през изминалата седмица, вероятно също ще окаже натиск върху възстановяващите се маржове, според двама трейдъри и един анализатор.

„В някои страни нивата на пътуванията с автомобил до голяма степен са се възстановили до стойностите отпреди пандемията“, коментира ситуацията Санди Куа, петролен анализатор в консултантската компания FGE. „Въпреки че можем да очакваме по-нататъшно увеличение на маржовете през следващите месеци, по-интензивният китайски износ ще продължи да ги притиска“, добавя тя.

горива горива

Маржът при бензина в Сингапур достига печалба от средно 2 долара за барел през юни в сравнение със загуба от 90 цента за барел през май и 10,62 долара през април при пика на ценовата катастрофа на петролните пазари, показват данни на Bloomberg Fair Value.

Куа очаква търсенето на азиатски моторни горива през третото тримесечие да се увеличи с над 1 милион барела на ден спрямо предходните три месеца.

Китайският износ на бензин е скочил до 191 000 тона през изминалата седмица в сравнение с 41 000-те тона от седмицата преди това, според данни на компанията Kpler. Куа прогнозира, че китайските национални петролни компании вероятно ще увеличат доставките до 400 000-500 000 барела на ден през юли-август от около 200 000-300 000 барела през май-юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още