IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще предоставя ликвидност и на банки извън еврозоната

EUREP ще осигури ликвидност до централни банки извън зоната с единна валута срещу обезпечение от деноминирани в евро търгуеми дългови ценни книжа

15:48 | 25.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) вади поредно оръжие от аресанала си в битката срещу икономическия спад вследствие на коронавируса, като създава нов инструмент за осигуряване на евра на централни банки извън валутната зона. По този начин базираната във Франкфурт институция възнамерява да помогне за облекчаване на стреса за ликвидност в резултат на пандемията.

Управителният съвет на ЕЦБ създава механизма, наречен Репо инструмент за централните банки от Евросистемата (Eurosystem repo facility for central banks или EUREP), за да предостави предпазни репо-линии в еврото до централни банки извън еврозоната.

EUREP адресира възможните нужди от ликвидност в евро в случай на пазарна дисфункция в резултат на шока  от COVID-19, който може да повлияе неблагоприятно на безпроблемното предаване на паричната политика на ЕЦБ.

Съгласно EUREP евросистемата ще осигури ликвидност в евро на широк набор от централни банки извън еврозоната срещу адекватно обезпечение, състоящо се от деноминирани в евро търгуеми дългови ценни книжа, емитирани от централните правителства на еврозоната и наднационалните институции.

EUREP допълва двустранните линии за валутен суап и репо-линиите на ЕЦБ и отразява значението на еврото на световните финансови пазари. Инструментът ще бъде наличен до края на юни 2021 г.

Към момента ЕЦБ прилага програмата за спешни пандемични покупки на държавни и корпоративни облигации в размер на 1,35 трилиона евро. При последното заседание на Управителния съвет беше взето решение тази инициатива да продължи поне до края на юни 2021 г. Във всеки случай Управителният съвет ще извършва нетни покупки на активи, докато не прецени, че фазата на коронавирусната криза е приключила.

Също така досега ЕЦБ е изразходила по-малко от една трета от програмата за спешни покупки на активи в размер на 750 милиарда евро (840 милиарда долара), която стартира през март. При сегашните темпове институцията може да изчака до срещата си през юли или септември, преди да прецени дали програмата е достатъчно голяма, за да поеме дълга, емитиран от правителствата за борба с рецесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още