IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не може да си позволи още 15 години война със Запада

Путин трябва да се отърси от наслоенията на Студената война и да посрещне предизвикателствата от изток

10:46 | 26.06.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин предлага да му се даде възможност за още 15 години на поста. Би могъл да прекара това време, като продължава да размахва юмруци на Запада. Като алтернатива той може да се отърси от наслояванията на Студената война и да започне да разпознава предизвикателството пред руската сила, отправено от неговия приятел и съюзник Китай, пише Филип Стивънс за Financial Times.   

Досега външната политика на Путин беше по-скоро тактическа, отколкото стратегическа. Целта му беше да поддържа имидж. Президентът на Русия оглавява нация в упадък, която обаче не желае да отстъпи мястото си на върха на международните дела. В това няма нищо необичайно. В миналото британските премиери се придържаха към идеята, че са част от "Голямата тройка", дори когато империята им се разпадаше. В някакъв момент обаче претенцията става неустойчива.

Путин изгради репутацията си у дома върху обещанието да възстанови руския престиж в чужбина. Преди всичко той копнееше Русия да бъде призната като равна на САЩ по ранг. Нищо не го рани толкова много, колкото подхвърлената забележка от бившия президент на САЩ Барак Обама, че Русия е изпаднала до ролята на "регионална сила". Отговорът на Кремъл бе да жертва стратегически интереси за сметка на имиджа. Неизказаната цена е приемането на ролята на по-малък партньор на Пекин.

Кремъл игнорира пандемията от Covid-19, за да проведе отложеното честване на 75-годишнината от победата на Съветския съюз над нацистите през 1945 г. Военният парад по улиците на Москва е последван от гласуване на конституционни промени, които биха позволили на Путин да остане в Кремъл до 2036 г. Резултатът от референдума, както всички руски избори, е предрешен.

Очакваната победа на Путин обаче няма да изясни бъдещата траектория на нацията. Руският лидер прекара първите си две десетилетия на власт в шумна борба срещу Запада. Неговият мироглед е оформен от Студената война и унижението на Съветския съюз от Запада. В рамките на това мислене, воденият от САЩ натовски съюз остава врагът, като целта на Кремъл е да си възвърне уважението на Вашингтон, на което се радваше преди падането на Берлинската стена. През цялото това време икономическите и стратегическите реалности се движат в обратна посока.

Пандемията от Covid-19 удари тежко Русия, както направи и глобалният икономически спад. Понижението на цената на петрола лиши режима от икономическа гъвкавост и от средства за финансиране на външния му авантюризъм. Реваншизмът на Путин в Украйна и неговите опортюнистични намеси в Сирия и Либия започнаха да изглеждат непостижими.

Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 8
Императорът
преди 3 години
Иначе статията е връх на пародията и направо съчувствам на П. Нейков, дето му се налага да превежда и пуска такива материали, аз щях да изпадна в дълбока депресия и психоделически драматизъм. Тоя стивънс от Файнейшъл таймс да бяха попрегледали малко статистически данни за развитието на Русия през последните години - колко са се увеличили доходите, също продължителността на живота, нивото на здравеопазването, на образованието, колко се е снижила престъпността, колко е напреднала Русия в Индексът на човешкото развитие... или поне да беше погледнал през прозореца, да се полюбува как дивите орди варвари и вандали - црни *** и бели анаркокомунисти разрушават поредния паметник и пак да помисли коя точно нация е в упадък. "Външният авантюризъм" на Вова бе такъв, че сега Русия е най-влиятелната сила на света в позитивен политически план - а САЩ - най-мразената. Икономиката на Русия така жестоко се срина под обонговите санкции - че страната на практика няма външен дълг, но има огромни валутни и златни резерви. И Вовата изобщо не се бои от НАТО - наскоро дори натовските шефчета и мозъци в прав текст си признаха, че на тоя етап са неравностойни във военно отношение на Русия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 8
Императорът
преди 3 години
Хахахахах -това е сащанския аналог на пеУнишкия университет, нали? Това, че някакъв анонимник професор (вероятно чер и получил професорство по стратегическо-толерастки причини) е маниак на тема обонго, не значи, че обонгото е казал нещо смислено в целия си живот. То едно време тука и отоло 38 тома речи на Тодор Живков се изучаваха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
University of Kansas professor of communication studies Robert Robin Rowlandхем изучава хем и преподава ... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 10
michaelis23
преди 3 години
мани го "екологичния", тоя си е посипал филийте сабахлем с чубрица от Холандия .... а ние чакаме Бензиностанцията с ракетите на Омре от 2014та, кат гледам не ще .... то и тез Тиквесторо кат видят, че страницата замира и оп пуснат ено преписано тъпотия за Северните орди, щот иначе нема влиза никой да глеа ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 3 години
Кой бре ги изучава тия речи на Обама? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
така е импе , на парада на съвършенството пак се запали безаналогова машина бронетранспортьор ... :))) ... речите на Обама се изучават , а вовата си прави соарета по националната им телевизия и показва на народът как да яде милинки с извара и да ги прокарва с билков чай ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Стигнах до обонгото и "регионалната сила" и си спомних оня клип, в който на някаква среща, държавните лидери на най-развитите страни отиваха пеш нанякъде. Вовата - в центъра на групата говори нещо с вдигнат предупредително пръст и всички го слушат покорно. Обонгото крачи встрани съвсем сам и никой не му обръща внимание !!!! Какво да коментирам повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Руснаците имат 15г., да намерят втори руснак, който не пие, ако не го направят, ги чака нов "Елцин", който слизаше от самолета и охраната го подпираше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Естествено че е фалирала. Фалира като велика сила. Турция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
data
преди 3 години
Че на Путин кво му е ? Важното е дали русианите ще издържат , а те на глад са свикнали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още