IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите окончателно регламентираха движението с електрически тротинетки

На водачите на електрически тротинетки е забранено да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км в час 

18:19 | 25.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съгласно новите разпоредби каращите тротинетки са длъжни  да използват в тъмните часове на денонощието или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан.

Водачите на такива превозни средства са длъжни да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. В тъмните часове на денонощието или при намалена видимост водачът трябва да управлява индивидуалното електрическо превозно средство с включени светлини. В случай, че лицето е до 18 години, трябва да ползва каска. На водачите на електрически тротинетки е забранено да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км в час.

Ограничението не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура. Водачите на тротинетки не могат да се движат в зони, забранени за влизането на велосипеди, както и по пътна лента или платно за движение само на превозни спредства от редовните линии. Депутатите въведоха ограничения в скоростта за водачите на електрически тротинетки. Те няма да могат да развиват скорост по-висока от 25 км в час. На водачите на електрически тротинетки е забранено също така да превозват други лица, както и да ги управляват, без да държат кормилото с ръце. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още