IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се оцветиха в зелено въпреки растящия брой случаи на COVID-19

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,9%

20:16 | 25.06.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък с ръст въпреки опасенията заради забавянето на световната икономика и рекордния скок на случаите на коронавирус в САЩ, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията с повишение от 0,9%, а автомобилният сектор поведе ръстовете. Повечето сектори и големи борси се озоваха на положителна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,38% и достигна ниво от 6147,14 пункта. Германският DAX напредна с 0,69% до ниво от 12 177,87 пункта. Френският CAC 40 отбеляза ръст от 0,97% до равнище от 4918,58 пункта. Европейски Европейски

Глобалните пазари продължават да са под влиянието на последните прогнози на МВФ за световната икономика и предупреждението за растящите нива на дълга. В сряда фондът публикува най-новите си прогнози, в които предвижда свиване на световния брутен вътрешен продукт с 4,9% през 2020 г. спрямо очакваните 3% през април.

Фондът понижи и прогнозата си за БВП през 2021 г. Сега той очаква растеж от 5,4% спрямо предвижданите през април 5,8%. МВФ съобщи, че ревизията на данните към понижение се дължи на мерките за социално дистанциране, които вероятно ще останат в сила през второто полугодие, като производителността и снабдителните вериги са понесли удар.

На корпоративния фронт изпадналата в затруднение германска компания за разплащания Wirecard съобщи тази сутрин, че е подала заявление за откриване на производство по несъстоятелност пред мюнхенски съд след разкритието, че 2,1 млрд. долара за изчезнали от счетоводния й баланс. Книжата на компанията поевтиняха с още 71%.

Същевременно цената на акциите на Lufthansa се повиши със 7%, след като големият акционер Хайнц Херман Тийле реши да подкрепи спасителната помощ от 9 млрд. евро (10,1 млрд. долара) за компанията от германското правителство, въпреки че преди това се противопоставяше.

Книжата на нискотарифната авиокомпания easyJet поевтиняха с 9,5%, след като тя набра около 419 млн. паунда (520 млн. долара) чрез пласиране на акции, за да подкрепи финансите си.

Цената на акциите на Sanofi се повиши с 0,9%, след като Ройтерс съобщи, че производителят на лекарства обмисля да съкрати стотици работни места.

Книжата на Bayer поевтиняха с 2,9%, след като компанията се съгласи да плати 10,9 млрд. долара, за да уреди съдебни дела в САЩ заради лекарството й Roundup, което според ищците предизвиква рак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
То пък един вирус. С невиждани манипулации едвам успяват да го докарат повече от грип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
телец
преди 3 години
Абе хората гледат парата! Вирусите са си вируси! Май безсмъртни няма?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още