IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия обмисля мерки срещу САЩ заради "Северен поток"

Новата германска стратегия може да ескалира още повече напрежението между трансатлантическите съюзници

23:24 | 25.06.20 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германия се готви да отвърне на удара на САЩ, ако президентът Доналд Тръмп изпълни заплахата си да убие газопровода „Северен поток“ 2 с допълнителни санкции, предава Bloomberg.

Администрацията на канцлера Ангела Меркел обмисля да поиска координирани действия на Европейския съюз, съобщават двама германски официални представители, запознати с разговорите. Документ на икономическото министерство, с който Bloomberg News разполага, посочва, че подобни мерки на САЩ биха били нови и може да нанесат значителен удар на повече германски и европейски компании, на банки и на държавни агенции.

1200-километровият газопровод под Балтийско море, който трябва да пренася руски газ директно към Германия, предизвика дълбоко разделение между страните членки на ЕС. Но перспективите за директна американска намеса в енергийните интереси на блока с 27 страни членки трябва да предизвика колективен отговор, отбелязват официални представители, пожелали да останат анонимни.

Новата германска стратегия създава възможност за допълнителна ескалация на напрежението между трансатлантическите съюзници, след като тази седмица САЩ обявиха, че може да наложат мита върху продукти на стойност 3,1 млрд. долара от Германия и други европейски страни. Тръмп също така повтори намерението си да намали броя на американските войници в Германия и възобнови заплахата да удари германската автомобилна индустрия с нови налози.

Критики на Тръмп

Американският президент превърна „Северен поток“, притежаван от Газпром, в една от основните мишени на периодичните си атаки срещу Меркел и германското правителство. Той съживи вербалните си залпове този месец, като заяви, че Германия е „нарушител“ по отношение на разходите за отбрана и изпраща „милиарди“ на Владимир Путин.

„Предполага се, че трябва да защитаваме Германия от Русия, но Германия плаща на Русия милиарди долара за енергия, идваща от газопровод“, каза Тръмп по време на митинг миналата седмица в Тулса, щата Оклахома. „Извинявайте, как става така?“, попита американският президент.

Американските санкции, подписани от Тръмп и насочени срещу плавателните съдове за полагане на тръби през декември, постави под въпрос завършването на газопровода. Макар че германски официални представители заявиха, че проектът просто ще бъде забавен, новите мерки, предложени от американски сенатори, може да поставят „Северен поток“ в постоянна опасност, твърдят германски официални представители.

Но всяка реакция, включително санкции, трябва да бъде преценена внимателно, казва единият от източниците. Тръмп изостава в социологическите изследвания четири месеца преди президентските избори в САЩ, така че той може да изпълни предишни заплахи за налагане на мита на германските автомобили, допълва представителят.

Правни въпроси

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер отправи предупреждение за законността на новите мерки по-рано този месец, като заяви, че налагането им може да предизвика ново обтягане на трансатлантическите отношения.

„Германското правителство отдавна смята, че санкции с наднационални последици са в конфликт с международното право и че не допринасят за развитието на международното сътрудничество“, каза Алтмайер пред репортери в Берлин на 12 юни. „Тази позиция не се е променила“, допълни той.

Депутатите от комисията по икономически въпроси в Бундестага са обсъдили потенциални ответни мерки срещу американските санкции на заседание на 17 юни. Според председателя на комисията Клаус Ернст от антикапиталистическата партия Левица партиите са съгласни, че подобни мерки нарушават международното право.

„Правителството е призовано да изготви и отправи предложения за премерена, ясна реакция от името на Германия и Европейския съюз“, съобщи Ернст в комюнике след заседание при закрити врата.

График на газопровода

Германската индустрия е притеснена, че нов пакет от санкции може да предизвика ответни санкции в Европа, на които тя се противопоставя заради силата на търговските връзки между САЩ и ЕС, каза пред репортери миналата седмица Михаел Хармс, управляващ директор на лобистката група East European Committee. Около 670 компании от 25 страни работят по газопровода, допълни той.

Газпром, която има плавателни съдове, закотвени на балтийското крайбрежие в Германия, е решена да завърши газопровода въпреки противопоставянето на САЩ. Тя поиска от властите в Копенхаген да оперира т. нар. DP3 клас плавателни съдове в датски води.

Корабът „Академик Черский“, който Русия може да използва за изграждането на оставащия участък от газовата връзка, пристигна в германско балтийско пристанище миналия месец след пътуване от Японско море, продължило два месеца. Корабът е от клас DP3 за полагане на тръби, съобщава базираната във Варшава консултантска компания в областта на енергетиката Esperis Consulting.

Според документа на германското министерство не е ясно как руснаците планират да продължат с оставащите около 150 км от газопровода. Целта за завършването му в началото на 2021 г. ще изисква строителството да бъде възобновено това лято, става ясно от документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Всъщност атаките идват не толкова от Тръмп, колкото от реакционни сенатори и конгресмени. Тръмп не смее да се противопостави, за да не го изкарат пак руски агент. Иначе е очевидно, че тия репресии противоречат на международното право. Германия обаче да вземе ответни мерки И срещу тези, които рушат европейското единство, но действат като пудели на САЩ - най-вече мръcната държавица Полша, която активно саботираше и продължава да саботира газопровода - в ущърб на Германия и останалите страни, без тоя газопровод да минава през територията и или да касае полша по какъвто и да е начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
май отдавна не е гърмело нишо ми се струва или да се резне некой тир у тълпата с паспорт и кръщелно на жама, може и oргия от изнaсилени швабкини от тълпа разгoнили се бежанци на площада..... ама най-вероватно некой политик да го фане короната за гушата, то тва са е на мода .... се нещо ше им щукне само въпрос на време да видиме кво ше е .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
vzhekoff
преди 3 години
Аз сега не можах да разбера - от една страна Доналд е личен агент на Путин и стана президент само защото руснаците се намесиха в изборите. От друга страна Доналд пречи на руския газопровод и праща войници на границата с Русия. Не ми се връзва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Сърцето му се разкъсва на две заради любимите му мъже-Доналд и Влади. А колко прекрасно би било тримата да се обичат и да си спретнат една тройка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
импе , ами сега ... тромбона или газпром ... ?! ... дилема ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още