IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Банките в САЩ са добре подготвени за кризата

Въпреки това на кредиторите е забранено да възобновят кампаниите по обратно изкупуване на акции и дивиденти и през третото тримесечие

10:55 | 26.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв заяви на най-големите американски банки, че не могат да изплащат дивиденти или да възобновят кампаниите по обратно изкупуване на акции и през третото тримесечие, тъй като несигурността от глобалната пандемия тежи върху кредиторите.

Браншът обаче се представи добре в годишните стрестестове, става ясно от изявление от централната банка в четвъртък. Отделен преглед на ефектите на коронавируса върху икономиката и финансовата система разкрива обаче потенциални рискове, които оставят под въпрос съдбата на дивидентите, предава Bloomberg.

С интерес се следеше и представянето на Deutsche Bank. За втори пореден път германската банка успя да премине без забележки стрес теста, което представлява важен успех за местния ръководител Кристиана Рейли, която направи висш приоритет на управлението си подобрението на отношенията с правителството в САЩ.

Фед „предприема действия за по-интензивна оценка на условията на банките и изисква от най-големите банки да приемат разумни мерки за запазване на капитала през следващите месеци“, казва в изявлението заместник-председателят на Фед по надзора Рандал Чарлс. „Банковата система остава добре капитализирана при дори най-суровите сценарии за спад“, посочва той.

Продължителният икономически спад може да натовари най-големите банки в страната със загуби до 700 млрд. долара заради лоши кредити.

При най-лошия сценарий, при който безработицата остава висока и икономиката не се възстановява до ръст през следващите няколко тримесечия, 33-те най-големи банки в САЩ ще отчетат тежки загуби заради отпуснати заеми, което би разрушило капиталовите буфери, чието предназначение е да поддържа финансовата им стабилност.

Банките, които ще обявят плановете си за изплащане на дивиденти за следващото тримесечие през следващите дни, няма да могат да правят плащания, които са по-големи от средната им тримесечна печалба спрямо последните четири тримесечия.

„Дивидентите не могат да се увеличават или изплащат, ако банките не печелят достатъчно", каза Чарлс. Фед очаква някои банки да бъдат в зоната на загубите през второто тримесечие, защото те трябва отново да осигурят добри резерви за възможни кредитни неизпълнения.

Първите шест американски банки разпределиха миналата година 120 на сто от печалбата си на акционерите под формата на обратно изкупуване и дивиденти. Около 70 процента от тях са били за обратно изкупуване.

Освен това банките ще трябва да актуализират своите капиталови планове и да ги представят отново през следващите седмици. Все още обаче няма точна дата за това. Първоначалните тестове се основаваха на общия баланс от края на декември и по този начин - доста преди коронакризата.

Ефектите от пандемията обаче трябва да се вземат също предвид. Централната банка също така обяви, че ще преглежда състоянието на банките на всяко тримесечие и ще решава отново дали изкупуването на акции може да бъде възобновено, или не.

Фед обаче реши да не намалява напълно дивидентите. Бившият гуверньор на централната банка Джанет Йелън, Шейла Баир - бившият шеф на застраховането на депозитите в САЩ - и други експерти настояваха за това през последните седмици. Европейската централна банка също беше забранила на банките да изплащат дивиденти. Там обаче те се изплащат само веднъж годишно, а в САЩ - на тримесечна база. Фед гледа на това като на причина за по-голяма гъвкавост.

Но и в самата Фед имаше противопоставяне на това решение. Гуверньорът на Фед Лаел Брайнард би искал изплащането на дивиденти да бъде напълно премахнато, каза тя в отделно изявление. Сега тя вижда „висок риск банките или да съберат свеж капитал, или да трябва да намалят кредитирането“, казва тя. Брайнард е единственият член на управителния орган на Фед, който беше назначен от предшественика на президента Тръмп Барак Обама.

Тестовете тази година са по-малко значими, отколкото в предишните години, защото се отнасят предимно за времето преди коронакризата. За да вземе предвид ефектите от пандемията, поне отчасти, Фед набързо въведе така наречения анализ на чувствителността. Той изследва как банките преминават през кризата в три различни сценария.

Фед обаче публикува резултатите само по отрасли, а не за всяка банка. В двата най-лоши сценария, U-образно и W-образно икономическо възстановяване, тестваните 33 банки биха натрупали загуби за до 700 милиарда долара.

Повечето банки „все още ще бъдат добре капитализирани, но някои от тях ще се доближат до минимума", се казва в анализа на Фед. Централната банка обаче не включва положителните ефекти от стимулиращите пакети на правителството, тъй като е трудно да ги „преведе" в модели.

Така нареченият буфер за стрес на капитала (Stress Capital Buffer) също беше добавен тази година. Фед определя индивидуален капиталов буфер за всяка банка, който трябва да поддържа в допълнение към минималните изисквания. Банките ще публикуват колко високи ще бъдат те за всяка една в понеделник, след като пазарът затвори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още