IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: Японската икономика е в изключително тежка ситуация

Въпреки това централната банка не вижда незабавна нужда от намаляване на лихвените проценти, посочи нейният управител

11:26 | 26.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Yuya Yamamoto/Jiji Press/Bloomberg</p>

Снимка: Yuya Yamamoto/Jiji Press/Bloomberg

Управителят на Централната банка на Япония (ЯЦБ) Харухико Курода заяви, че последствията от втори кръг на пандемията от коронавирус могат да навредят на японската икономика „значително“, сигнализирайки за готовността на банката отново да засили стимулите си, за да смекчи ударите от кризата.

По време на онлайн семинар в петък Курода заяви, че централната банка не вижда незабавна нужда от намаляване на лихвените проценти и вместо това ще се съсредоточи върху облекчаването на корпоративното финансиране и стабилизирането на пазарите със своите кредитни механизми и покупки на активи.

„Японската икономика е в изключително тежка ситуация ... През второто тримесечие вероятно ще забележим значителен негативен растеж“, каза Курода, цитиран от Ройтерс.

„В този момент не виждаме необходимостта от по-нататъшно понижаване на цялата крива на доходността. Разбира се, ако е необходимо ще направим това. Но сега не смятаме, че е необходимо ", каза той.

Междувременно стана ясно, че основната инфлация в Токио се ускори с 0,2% на годишна база през юни за втория пореден месец, тъй като по-ниските цени на стоките бяха компенсирани от по-малкия спад на енергийните продукти, подчертавайки мнението на Централната банка на Япония, че придвижването към целта от 2% е загубило инерция, предава marketnews.com.

Данните от Токио са основата на прогнозите за слаб национален темп на инфлация за юни. Информацията за показателя ще бъде оповестена на 21-и юли.

Основният индекс за инфлация в Япония „вероятно засега ще бъде отрицателен, главно повлиян от Covid-19 и спада на цените на суровия петрол. След това с подобряването на икономиката се очаква темпът на промяна да се превърне в положителен и постепенно да се ускори", прогнозираха от централната банка.

Централните банкери понастоящем се фокусират върху осигуряване на ликвидност за банковата система, за да гарантират, че кредитирането достига до реалната икономика и финансовата система остава стабилна.

ЯЦБ облекчи политиката си през март и април, главно като стимулира закупуването на активи и създаде схеми за отпускане на средства и насочването им към компании, засегнати от пандемията, но запази целите си за лихвенита проценти непроменени.

Курода заяви, че е „предпазлив оптимист“, че икономиката на Япония постепенно ще се възстанови от втората половина на тази година, което ще позволи на ЯЦБ да намали мерките си в отговор на кризата.

„След като влиянието на COVID-19 върху икономиката отшуми, икономиката ще започне да се възстановява и връща към нормалния път на растеж, тогава, разбира се, нашите извънредни мерки могат постепенно да бъдат ограничени“, каза Курода.

„Но тогава трябва да постигнем целта си от 2% инфлация“, каза той. „Това едва ли ще бъде изпълнено в краткосрочен план. Разширеният баланс на банката няма да бъде нормализиран, докато не бъде постигната 2-процентова инфлация", коментира Курода.

Под контрола на кривата на доходност ЯЦБ държи краткосрочните си лихви на ниво от -0,1% и доходността по държавните облигации около нулата. Банката също така въведе няколко инструмента за реагиране на кризата, включително механизъм за отпускане на заеми за облекчаване на финансирането, който изтича през март следващата година.

Но някои анализатори очакват, че централните банкери ще понижат икономическите си прогнози, когато се срещнат на 14-и и 15-и юли, повлияни от тежкото влияние на коронакризата върху японската и глобалната икономика.

„ЯЦБ вероятно ще намали прогнозите си“, казва Хироши Миядзаки, старши икономист в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. „Това обаче няма да означава повече облекчения. Сега фокусът им е върху финансирането на компаниите и финансовите пазари", заяви той, цитиран от Bloomberg.

На заседанието си през юни централната банка даде знак, че възнамерява да следи внимателно ефектите на своите програми за заем и други мерки срещу вируси на стойност около 1 трилион долара за момента.

И все пак, необходимостта от оценка на по-нататъшното влошаване на икономиката остава, както и рискът от обратно изпадане в дефлация.

В момента МВФ прогнозира, че икономиката на Япония ще се свие с 5,8% през 2020 г., понасяйки по-голям от удара от този през световната финансова криза.

От своя страна ЯЦБ прогнозира, че  икономиката на страната ще се свие с между 3% и 5% през фискалната година до март 2021 г.

Вероятната необходимост от понижаване на прогнозите отчасти произтича от решението на премиера Шиндзо Абе да удължи извънредната обстановка в страната. Извънредното положение най-накрая бе премахнато във всички части на страната на 25-и май, което означава, че икономиката бе частично затворена за почти два месеца.

В допълнение към програмите за заеми и закупуване на активи на ЯЦБ, администрацията на Абе предвиди 2,2 милиона долара за мерки в отговор на ефектите от вируса. Въпреки че пакетът е описан от премиера на Япония като най-големият стимулиращ пакет в света, възлизащ на повече от 40% от брутния вътрешен продукт, неговото изпълнение досега е сравнително бавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още