IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тиктакащите бомби на Доналд Тръмп

Историците, които реконструират управлението му, ще работят дълго, за да разберат „безпрецедентния характер на бизнес президентството“, според експерт

13:05 | 26.06.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Почти от самото начало на управлението на Доналд Тръмп знаем, че той смята, че някои от неговите съветници са опасни идиоти. Почти от толкова време знаем и че някои негови съветници мислят същото за него, пише Politico в свой анализ.

Някои съветници на Тръмп са толкова разтревожени, че президентът може да направи нещо импулсивно, че буквално крадат документи от бюрото му, както стана ясно от една книга. Бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън писа в своята книга, че Тръмп не признава етичните граници между националната външна политика и неговите лични съображения.

Толкова много знаем за Доналд Тръмп, че е логично да се запитаме какво не знаем? Изданието обобщава шест „бомби“, свързани с Тръмп, които може да избухнат някой ден.

Бизнесът на президентството/президентството на бизнеса

Историците, които реконструират управлението на Тръмп, ще трябва да работят дълго и задълбочено, за да разберат „безпрецедентния характер на бизнес президентството“, казва Джонатан Карп, главен изпълнителен директор на Simon & Schuster, който редактира мемоарите на легендите на Сената Едуард М. Кенеди и Джон Маккейн.

Тръмп беше избран за президент по силата на самопровъзгласяването му за бизнес магьосник. Той обаче се отказа от обещанието си да разкрие какви данъци плаща, както прави всеки номиниран президент в съвременната епоха.

В. New York Times направи забележително изследване на данъчната история на семейство Тръмп и разкри дългата и сложна връзка на президента с Deutsche Bank. Вихрят се въпроси обаче за точния размер на богатството на Тръмп и дали реалността съответства на твърденията му.

Въпроси има и за естеството на миналите и настоящите бизнес отношения на семейството в чужбина, степента, в която чуждестранните интереси влияят на Тръмп, степента, в която неговите хотели и други бизнес операции увеличават приходите си заради идването му на власт.

В исторически контекст можем да си спомним как Бил Клинтън беше разследван от независим прокурор през по-голямата част от неговото президентство за сравнително малки сделки от поне десетилетие преди пристигането му във Вашингтон.

Биографът на Линдън Джонсън описва как е изследвал документи, които разкриват как президентът е събирал пари от богати и влиятелни личности, които е разпределял на колегите си в замяна на власт. Когато някой пише биографията на Тръмп, със сигурност ще трябва да прекара доста време, ровейки се във финансови документи.

Последна актуализация: 01:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Разбира се луди пари се дават да се компроментира Тръмп, не че е безгрешен. Та и в нашите медии. Ако беше по този признак, Борисов да е забравил, че ни е бил премиер. НО ВСЕ НЯКОИ ГЛЕДАТ да злепоставят Тръмп и повтарят непроверени неща, но да МЪЛЧАТ за КОРУПЦИЯТА на Байдън в Украйна (и там не са хепи от това), която е СРАМНА и за която, ако се мълчи, не значи, че не се е състояла. При това е много неубедителен. Но ако ви плащат, длъжни сте да се лоялни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
"...близки до Тръмп хора ... определят шефа си като *** (бившият началник на персонала Джон Кели и бившият съветник по националната сигурност Х.Р. МакМастър), *** (бившият държавен секретар Рекс Тилърсън), 11-годишно дете (бившият приближен Стив Банън), пето- или шестокласник (бившият министър на отбраната Джеймс Матис)"Това пък е още по-гротескно. Цял свят знае кой е Доналд, знаеше и преди да стане президент. Тръмп е прочут и е милиардер - ДВА ПЪТИ, защото един път банкрутира. Това той е постигнал в частният бизнес - в свят с чудовищна конкуренция на всички нива, благодарение на амбиция, качества и огромен труд. Същевременно някакви пълни анонимници (защото аз тия палячовци - гореизброените не съм ги чувал, освен като фигуранти в екипа на Тръмп), го определят като *** и *** - те - които извън държавната хранилка са никои и не стават за абсолютно нищо - но имат някаква важност и значение само там - на службицата, на издръжка на данъкоплатците. Чиновници, дето след 8 часа почесване в службата се качват на лимузината, купена с парите на данъкоплатците и си отиват в големите къщи, купени пак с парите на данъкоплатците и повече за нищо не им пука - наричат "***", човек, дето цял живот е работил по 15-16 часа на ден. ...това само към Тръмп ли е - защото на мен ми се струва масово отношение на хрантутниците към работещите? Защото такива като кели, матис и & - и стотиците им милиони малки и големи копия по света, забравят на чий гръб живеят и чий хляб плюскат - и е крайно време да ми се напомни... и ако не им напомним по трудния начин, май не само великият човек, но и всички сме ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
"Прокурорът Робърт Мюлер не можа да докаже престъпна конспирация, при която Тръмп е бил в сговор с Русия, за да повлияе на изборите. Това заключение обаче не означава, че въпросите за ролята на Русия в избора или президентството на Тръмп са измама, както често казва самият Тръмп."Тоест презумпцията за невинство, която е основополагаща в правото, при Тръмп е наобратно - той е виновен по презумпция, дори когато специалният прокурор, назначен от политическите му опоненти не е могъл да докаже никаква негова вина. Виновен-невинен, Тръмп е виновен. Има ли смисъл да чета тоя пасквил по-нататък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 3 години
Федералният резерв по неправилен начин емитира долара. Заради Грешката на централната банка колкото повече е икономическия растеж в САЩ, толкова повече са щетите и наближава катастрофална криза. При създадените условия президентът Тръмп е със съдба на жертва и подсигуряван провал.За отлагане началото на кризата, всеки ден правителството на президентът Тръмп ползва средно 3 милиарда долара държавни заеми за да се плащат щети от Грешката на централната банка.Вместо да въведе правилно емитиране на долара, сега за спасение на президента Тръмп Федералният резерв прилага занижена основна лихва. (Ако Федералният резерв не бе понижил основната лихва в САЩ кризата щеше да е започнала.)Държавните заеми и занижената основна лихва са подходи за забавяне начало на национална стопанска криза. Тяхното реализиране е за сметка на бъдещи завишени щети.Дори при допуснати много трилиони долари щети има лица със заблуда, че няма да са поразени от грешката на Федералния резерв.Полезно е правителството на САЩ да се съобрази, че ако Федералният резерв правилно емитираше долара САЩ нямаше да има сегашния дълг.При запазване на грешката на Федералния резерв стопанския крах на САЩ е сигурна последица.Недопускането на национална криза е постижимо. За устойчив държавен просперитет е необходимо правилно емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 3 години
В крайна сметка , след многото думи в тази статия, не разбрах нищо. Въпроса , който изникна в мен е: Какво по дяволите учат толкова време във факултета по журналистика? Нали за да предадеш истината ти е необходимо само едно качество Да бъдеш откровен и честен....Да си призная, след тази статия, не станах нито по-умен, нито по-информиран....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още