IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във войната си с British Airways синдикатите се обърнаха към инвеститорите

Организацията на служителите Unite лобира за законови промени, така че компанията да изгуби ключови слотове, ако продължи с плановете си за мащабни съкращения

13:42 | 26.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Борбата на синдикатите с British Airways стигна до инвеститорите в компанията майка IAG, пише Ройтерс.

Синдикалната организация се стреми да засили натиска върху авиокомпанията заради плановете за съкращения на персонал, намаляване на заплащането и влошаване на условията за работа, допълва информационната агенция.

British Airways планира да съкрати 12 000 служители, или повече от една четвърт от работната си сила, за да се справи с коронавирусната криза. Компанията разгневи синдикатите, като предложи нови договори за работниците, които задържа. 30-те хил. служители, които остават на работа, получават нови договори, като при някои намалението на възнаграждението достига 70%. Авиокомпанията казва, че е предложила 20% понижение на заплатите.

Синдикатът на кабинния екипаж на авиокомпанията Unite отговори чрез лобиране за промяна на закона, за да бъде лишен превозвачът от някои ценни слотове за излитане и кацане на лондонското летище Heathrow, ако продължи с плановете си.

Шарън Греъм, изпълнителен директор на Unite, коментира пред Ройтерс, че е спечелила значителна политическа подкрепа за кампанията си. Тя се е срещала и с инвеститорите в British Airways тази седмица, като е подчертала рисковете за печалбите на авиокомпанията, ако изгуби ключови слотове на летището.

По думите на Греъм Unite има подкрепа от 90 депутати от няколко партии. По-рано, през май, и един от министрите в кабинета на Борис Джонсън каза, че слотовете на превозвача може да бъдат преразгледани.

Греъм прогнозира, че битката с British Airways може да продължи една година. По думите и нейното значение надхвърля авиационната индустрия. „Ако оставим тази компания да се размине с това, тогава други компании ще последват примера. Ще има неща, които хората биха искали да правят и те ще използват кризата, за да го направят“, казва тя.

Съгласно исторически права British Airways оперира над 50% от слотовете на Heathrow и загубата на който и да е от тях би навредила на печалбите на превозвача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още