IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще разследва германския финансов регулатор заради Wirecard

Трябва да бъде проверено дали са допуснати грешки от страна на BaFin, като първото становище по въпроса ще стане ясно до средата на юли

12:54 | 26.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската комисия ще поиска от пазарния си регулатор да разследва дали германският финансов надзорен орган BaFin е допуснал грешки при контрола на изпадналия в неплатежоспособност доставчик на платежни услуги Wirecard.

Последните месеци бяха особено тежки за компанията, която в четвъртък обяви, че е подала молба за откриване на производство по несъстоятелност, дължейки на кредиторите си близо 4 млрд. долара.

В зависимост от това какви са резултатите от предварителното разследване, ЕК ще прецени дали да започне пълно разследване срещу BaFin за нарушаване на европейското законодателство за финансова отчетност, заяви в интервю за Financial Times заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс.

„Ще поискаме от ESMA (Европейския орган за ценните книжа и пазарите) да разследва дали е имало там надзорни грешки и ако това е така, да се предприемат съответните възможни действия“, посочи Домбровскис.

„Трябва да изясним какво се е объркало“, заяви заместник-председателят и допълни, че ще бъде зададен краен срок до средата на юли за становище от европейския регулатор.

От надзора потвърдиха, че е било поискано от тях да разгледат как BaFin прилага директивите за прозрачност на ЕС, които покриват и изискванията за финансова отчетност за борсово търгувани компании.

„Получихме молба от Европейската комисия за анализ за установяване на фактите около събитията, довели до колапса на Wirecard и надзорния отговор на тези събития“, заяви говорител на ESMA.

Ако бъде установено някакво нарушение, Брюксел може да поиска от BaFin да въведе промени в своите практики – сконфузна ситуация за държавен регулатор.

Изискванията на Европейския съюз за прозрачност целят да гарантират, че инвеститорите получават необходимата информация за дадена компания, търгувана на борсата.

Междувременно в петък стана ясно, че Visa Inc. и Mastercard Inc. обмислят дали да забранят на Wirecard да обработва плащания в техните мрежи. Двете платежни компании са започнали да се свързват с клиенти на Wirecard, за да ги подготвят за такава възможност, посочват източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

„Продължаваме да следим отблизо събитията и да оценяваме новата информация“, заявиха от Visa в изявление.

От Mastercard също потвърдиха, че следят ситуацията и са запознати със случващото се около Wirecard.

Евентуалното отнемане на лицензите от Visa и Mastercard ще утежни още повече ситуацията на доставчика. Wirecard на практика ще остане без бизнес, ако двете компании решат да прибегнат до подобна мярка, коментира анализаторът на Mirabaud Нийл Камплинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още