IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Център за съвременно изкуство в Южния парк ще има след две години

Столична община осигури 3,7 млн. лева за строителството на един от бъдещите знакови обекти на София, оборудването ще е от Норвежкия фонд, съобщи Фандъкова

15:48 | 26.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Очаквам в началото на следващата година да приключат строителните дейности по Центъра за изкуство в Южния парк. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след като провери как върви реконструкцията на бившата сграда на топлоцентралата на НДК и изграждането на Център за изкуство, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Вече се работи по един от ключовите знакови културни обекти. Строителните дейности започнаха на 16 юни. Работи се усилено. Това е трансформация на изоставена промишлена сграда и превръщането ѝ в Център за съвременно изкуство. Това е знаков ключов обект, който ни приобщава към най-добрите европейски примери с тяхната грижа и възможностите за съвременно изкуство", посочи столичният градоначалник.

Фандъкова обяви, че по проектът е ключов за визията на София. „Мястото е прекрасно и е в самия Южен парк. Поставих условие по никакъв начин да не се навлиза в парка", заяви тя.

Столичният кмет напомни, че за преустройството са проведени много обсъждания и международен архитектурен конкурс.

"Над 60 организации се явиха и журито присъди първата награда на българско проектантско студио, което създаде проекта, по който сега се работи. Той предвижда максимално запазване на промишления вид на сградата и създаване на възможности с голяма зала и две по-малки зали. Ще се изградят топли връзки и кафене на терасата. Ще има и външен амфитеатър с много зеленина и дървета, ще има и помещения за услуга от резидентен тип", разкри как ще изглежда бъдещият Център за съвременно изкуство, който ще отговаря на най-новите и модерни тенденции в архитектурата и строителството.

Йорданка Фандъкова прогнозира, че в началото на следващата година строителните дейности ще бъдат завършени, а най-късно в началото на 2022 г. Центърът ще работи, като още от следващата есен "съвременните творци да имат своя дом тук в сърцето на Южния парк".

По думите на столичния кмет стойността на строителството на обекта възлиза на 3,7 млн. лева, като финансирането е изцяло общинско. За оборудването Столична община кандидатства по Норвежкия механизъм и се надява да получим външно финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още