IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Европейските държави трябва сериозно да се замислят върху новата реалност

Израснали сме с мисълта, че САЩ искат да бъдат световна държава, твърди германският канцлер

10:49 | 27.06.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/CLEMENS BILA</em></p>

Снимка: EPA/CLEMENS BILA

Европейските държави трябва сериозно да се замислят върху новата реалност, при която САЩ вече няма да се стремят към ролята на световен лидер, както бе преди. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел пред The Guardian.

„Израснали сме с мисълта, че САЩ искат да бъдат световна държава. Ако сега САЩ искат да спрат с изпълнението на тази роля по собствена воля, би трябвало сериозно да се замислим върху това”, смята Меркел. Изказването ѝ е по повод решението на президента Доналд Тръмп да съкрати американския контингент в Германия от 35 хил. до 25 хил. военнослужещи с мотива, че Германия не харчи достатъчно за отбраната в рамките на НАТО. 

„Ние, в Германия, знаем, че трябва да харчим повече за отбрана, достигнахме значително увеличение (на разходите) през последните години и ще продължим този път за увеличаване на нашия военен потенциал", каза Меркел, цитирана и от БНТ.

Меркел засегна и отношенията с Русия, с която Берлин трябва да продължи конструктивния диалог. Според нея им дори причини да се продължи конструктивния диалог с Русия. “В такива държави като Сирия и Либия, които се намират в непосредствена близост до Европа, стратегическото влияние на Русия е огромно. Затова аз ще продължа да се стремя към сътрудничество”, обясни Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 11
дядя Вова
преди 3 години
ЕС се управлява от хора без деца.На стадото изобщо не му хрумва, че избира такива,на които им е през шмайзера, какво ще става след това !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още