IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не успя да се разбере за списъка с безопасни държави

Неофициални отговори се очакват отново тази вечер

14:29 | 27.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Посланиците на държавите- членки на ЕС не постигнаха споразумение за списъка с безопасни държави, чиито граждани могат свободно да пътуват в съюза от 1 юли. Съединените щати, Бразилия и Русия не са включени в списъка на безопасните страни, съобщава БНР. Посланиците се събраха вчера, за да изготвят критерии за свободен достъп на европейска територия.

В списъка за обсъждане бяха включени около 20 държави, но посланиците поискаха да се консултират с правителствата си. Неофициални отговори се очакват тази вечер. 

Според американски представители, граждани на САЩ може и да получат позволение да влизат в съюза, но ако преминават проверка на температура. Европейската комисия препоръча първо да се отворят вътрешните граници в блока на 15 юни, а на по-късен етап, на 1 юли, и външните. Първият етап не мина по план, допълва Националното радио.
Гърция продължава да прави тестове за Covid-19 на граждани на редица европейски държави, сред които Франция, Италия, Нидерландия и Испания, налага и карантина, докато излязат резултатите от изследванията. Чехия не допуска туристи от Португалия, Швеция и части от Полша.

Към момента в ЕС преобладава становището, че Европа трябва да отвори границите си за тези държави, които имат подобна или по-добра епидемична ситуация, но остават въпросите как да се направи подобна оценка и до колко са достоверни подадените данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още