IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът оправда Дянков, Трайков и Прокопиев по делото „EVN”

Делото е за приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество

16:05 | 28.06.20 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На първа инстанция Специализираният наказателен съд оправда Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков и трима служители от “Булброкърс” по делото за продажбата на остатъчния държавен дял акции в EVN през декември 2011 г., съобщи БНТ. Те бяха обявени за невинни по делото за приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество EVN. 

Според прокуратурата от сделката държавният бюджет е загубил около 28 млн. лв.

По време на заседанието Иво Прокопиев коментира, че според него в заключителните пледоарии на прокуратурата има лично мнение. „Прокуратурата каза няколко пъти, че не харесва приватизацията в енергетиката. Преди повече от 30 години българско общество избра друг път, прокуратурата не признава пазара. Това дело е част от систематичен натиск върху „Капитал“ и „Дневник“, допълни собственикът на медии, цитиран от БГНЕС.

Прокопиев пледира невинност пред съда с мотива, че обвинението срещу него е нелепо. Той призова за оправдателни присъди и за другите двама обвиняеми. 

„Трите приватизации (за трите енергийни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО ПРО, бел. ред.) са извършени по един закон, одобрени от Агенцията (Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, бел. ред.), а нейният началник сега е министър (Емил Караниколов, бел. ред.) Може да не направите днешния ден най-лошия в живота ми, като покажете и на Европа, че можете да не осъждате невинни хора“, допълни Трайков.

От САЩ Симеон Дянков също пледира, че е невинен, съобщава БНТ. Симеон Дянков заяви пред магистратите, че не е извършил престъпленията, за които е обвинен, а Трайчо Трайков коментира, че обвиненията са несъстоятелни, защото решението на правителството за приватизация е било добро.

Делото се води от 2016 г., два пъти беше връщано от съда на прокуратурата, като, според обвинението, продажбата на държавните дялове в ЕВН през декември 2011 г. е нанесло щети в голям размер на държавата от 20 млн. лв. Продажбата е станала, според прокуратурата, на цени, по-ниски от пазарните след оценка от “Булброкърс” (собственост на Прокопиев). Симеон Дянков е обвинен в длъжностно престъпление, Трайчо Трайков - в умишлена безстопанственост, Иво Прокопиев - в подбудителство, трима служители на Булброкърс - в злоупотребя с доверие.

Останалите трима подсъдими Радослав Рачев, Любимир Евстатиев и Петър Василев също не признаха вина и настояха да бъдат оправдани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Глупендера на сайта, в момента си сложих един и той излезе. Явно пак си се объркал, тъпанаринооооо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ми ти си си праснал лайка без даже да видиш какво си изцвъкал ...пъпеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
И техническат грешка ли ще ми оценявате???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Съд, колкото за бойковите чекмеджета с паветазлато и евракис !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Инвестор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още