IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus свива производството си с 40 на сто

На месец ще се произвеждат само 40 броя от най-продаваната серия A320

09:53 | 29.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Производителят на самолети Airbus ще намали производството и доставките си с 40 процента и ще съкрати хиляди работни места в рамките на две години в отговор на авиационната криза.

„Не можем да се откъснем от развитието на авиокомпаниите", заяви изпълнителният директор на Airbus Гийом Фори пред германския вестник Welt (броя от понеделник). Докато групата говореше по-рано за намаление с около 30 процента, сега се споменават 40 процента, тъй като разликата спрямо предварително планираното разширяване на производството ще се увеличи през 2020/21.

На месец ще се произвеждат само 40 броя от най-продаваната серия A320. В момента много произведени самолети не летят, казва Фори. Засега авиокомпаниите не ги приемат поради спада на пазара, причинен от коронакризата. Поне до края на 2021 г. производството и доставките няма да се възстановят, казва още директорът на Airbus.

След дискусии със синдикатите Фори ще обяви точния обхват на намаляването на работните места - до края на юли. Спекулира се, че до 15 000 работни места в подразделението за граждански самолети с общо 90 000 служители ще бъдат засегнати. „Става въпрос за необходимата корекция на сериозно свитите бройки на производството. Става въпрос за осигуряване на нашето бъдеще“, подчертава Фори.

Шефът на Airbus не изключва съкращения, особено след като втора вълна на разпространението на болестта може да влоши надеждите за възстановяване. Въпреки забавянето на бизнеса няма да бъде затворена нито една асемблираща линия. Всички модели ще продължат да се произвеждат, "но с по-бавни темпове", казва Фори. Всяко едно подразделение на концерна търси начини за намаляване на разходите, пояснява той. 'Обръщаме всеки камък“, добавя французинът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още