IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Без държавна гаранция за „Белене“ и дългосрочни договори

Изборът за стратегически инвеститор не е предрешен с подписания меморандум от "Росатом", General Electric и Framatome, категоричен е енергийният министър

10:08 | 29.06.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Енергийният министър Теменужка Петкова.&nbsp;<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Енергийният министър Теменужка Петкова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

България няма да предоставя държавна гаранция за проекта, няма да сключва и дългосрочни договори за изкупуване не електроенергия, заяви за пореден път в ефира на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова във връзка с проекта АЕЦ "Белене". Тя подчерта, че не е нужно страната ни да информира Европейската комисия (ЕК) за "Белене", тъй като процедурата е старата.

Думите на Петкова са в отговор на твърденията на експерти както у нас, така и в Брюксел, че страната ни не е информирала за стартирането на процедурата по проекта.

"Това, което се оформи като някакъв дебат в общественото пространство, е свързано с това, че този проект на практика не е нов. Решението, с което е спрян строежът на АЕЦ "Белене", е стопирано и статута на проекта е върнат такъв, какъвто е бил преди неговото спиране", обясни енергийният министър.

Петкова припомни, че проектът АЕЦ "Белене" е съобщен от тогавашния инвеститор Национална електрическа компания ЕАД (НЕК) още през февруари 2007 г. и е бил нотифициран и одобрен от ЕК през декември същата година. 

„Договорът за Евратом предвижда, че когато всяка една държава членка ще изгражда определена ядрена мощност, или ще прави промени, е длъжна да нотифицира ЕК. Редът за това как трябва да бъде извършено това известяване и при какви условия, е регламентиран - не по-късно от три месеца преди да започнат първите договори с доставчици“, изтъкна Петкова.

По нейните думи е задължително да се направи допълнителна нотификация за инвестиционния проект.

„В нашия конкретен случай, към настоящия момент, не е налице задължение на България да информира Брюксел, налице е задължение ако процедурата приключи успешно и ако бъде избран друг инвеститор. Той в рамките на този срок, но не по-късно от три месеца, трябва да информира ЕК за промените в инвестиционния проект, каквито неизбежно ще има“, разясни министърът.

Теменужка Петкова бе категорична, че изборът за стратегически инвеститор за строежа на втората ни ядрена централа, не е предрешен с подписания меморандум от трима от ключовите играчи в проекта - "Росатом", General Electric и Framatome.

"Изборът не е предрешен, има си съответните етапи, които ще бъдат извървени. Добре е да не се коментира процедурата, както и меморандума, защото процедурата, трябва а е равна за всички", посъветва тя.

Според нея пандемията е наложила известно забавяне и изоставяне от процедурата по проекта, защото всяка една от компаниите, участващи в конкурса, трябва да изпрати у нас свой представител, който да се запознае с проекта.

"Това чисто физическо присъствие към настоящия момент е невъзможно, имайки предвид ограниченията, свързани с пътуванията заради пандемията", посочи тя.

Петкова изтъкна, че още от самото начало България е заявила, че при евентуално успешно приключване на процедурата, страната ще участва единствено само с апорт на активите, които притежава във връзка с проекта.

"Тоест ние няма да влагаме повече финансов ресурс. Оборудването е наше, българско. 3 млрд. са инвестирани от българските данъкоплатци в този проект. Разполагаме с лицензирана площадка и има съответната инфраструктура", допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
и тази легенда дето БГ е захранвала с ток всичко около нас , е толкова пробита , че нема повече накъде . -----------------------------Кое онова време? През соца имахме енергоемка икономика. Изностът започна след се срути всичко. Има дани в нета търси и ще видиш. Уругвай не е релевантен с България. В България има собствени въглища и термични централи, има изградени и работещи ядрени мощности. В тях данъкоплатците са вложили милиарди. Трябва ли ди ги унищожим, за да бъдем като ... Уругвай... Тава са си твоите фантасмагории, нямам против, но не е нашият път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ние сме били захранвали с ток всичко около нас??? Таварищи, с ума сошли?? Къса памет, май не помните режима на тока, забраните да се ползват 100 ватови крушки и тн. соц благини, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Sokratus
преди 3 години
Акото, как ще си признаеш, че си член на клубЪт, та той е таен! Само за отбрани хора е! Влиза с тест по смятане и преразказ по теории на конспирациите!хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
какво точно не ти харесва в уругвай ... ?! ти какво искаш две абсолютно еднакви държави ли ... ?! ... нали си наясно че това нема как да се случи . три разлики има1. наполовина на нас но изработват същия БВП2. един по-голям язовир имат , другите са съизмерими с нашите3. не мрънкат , а политиците са изградили консенсус в обществотоима голяма българска диаспора там ... :))) ... те сега го прочетохБългария стои по-добре от тях като икономика ... но , те се справят по-добре ... живеят по-добре ... и имат по-зелена енергия ... :)))Уругвай ... https://oec.world/en/profile/country/uryБългария ... https://oec.world/en/profile/country/bgrи тази легенда дето БГ е захранвала с ток всичко около нас , е толкова пробита , че нема повече накъде . ако се поразтърсиш в мрежата ще намериш инфо за "онова" време , колко е имало инсталирана мощност , кое кога е включвано в мрежата , колко е бил износът , колко вътрешната консумация ... ама това е друга тема ... друг път ще ти потърся африканска държава ... да се забавляваш и с нея ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
Зелев, кросубсидиране нямаше преди да се появят СО2 таксите на Еврогурутата, ТЕЦ и АЕЦ продаваха на всичкото Балкани. Първо сринаха Козлодуй, сега сриват ТЕЦ. НО спокойно, утре ще измислят някоя нова глупост и черните плочки ще се окажат ооогромен проблем. Оборот да става, зелените кози да се доят. А Илиев пак ще е на амбразурата, sela vi....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Sokretenus, не съм член на никакав клуб, пиле недоклатено. И си вярвам, защото не падам с майския дъжд. 2012 бяхме на първо място по ВЕИ и си сринахме енергетиката. С КЕФ БИХ СПРЯЛ ВСИЧКИ ФОСИЛИ И ЯДРЕНИ МОЩНОСТИ, ДНЕС, ВЕДНАГА! Той после народът ще ви покаже, кон боб яде ли. А примерът с Уругвай не е релевантен изобщо. А зелената добавка, ще дойде идеално на крайните потребители, тези щастливи зелени дойни кози!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Sokratus
преди 3 години
Нужке,А защо великата държава не предложи държавни гаранции за този печеливш проект?Великанът от Кремъл, муха го е ухапала за няколко $млрд. Я пратете ББ да му застане на колене и да му се помоли само както той си може!?!Може и с *** да иде!!! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Sokratus
преди 3 години
Браво Агент007! Това за Уругуай е уникален пример! Само да знаеш, че членовете на КлубЪт няма да те разберат!Они си сакаа кюмурец и да си одат на тоалетна у дворо! Проблемът на България не е, че имаме многобройни членове на КлубЪт, а че членове от КлубЪт ни управляват! И много Ама много са си повярвали, че могат! Големец си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
ти сега ли виждаш размера на зелената добавка в германия ... ?! там това се финансира от крайните клиенти и е официално в сметките им за ток . хората си го искат и си го плащат , избрали са си политици точно това да правят ... :))) ... иначе в "поздравът" говорят че трябва да има промяна на дизайна , щото се плаща два пъти за едно и също нещо ... теб какво те притеснява цялата тази работа ... ?! според мен евала на немските данъкоплатци , че развиха цялата тази индустрия ... добре е че не знаеш за скритите плащания и кроссубсидирането за атомните и въглищните централи ... :)))вземи си една бира и отдели 10 минути на това дето ще ти напиша ... :)))България - площ 111кв.км , население 7 милиона , БВП $65млрд.Уругвай - площ 176кв.км , население 3,5млн , БВП $82млрд.и двете държави са ратифицирали пртокола от киото ... :)))това е сравнителен БВП по години ...https://***.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=country:URY:BGR&ifdim=world&hl=en&dl=en&ind=falseтова е индекс на икономическа свобода...https://***.heritage.org/index/visualize?cnts=uruguay|bulgaria&src=countryпочти еднаква географска ширина , само те са от другата страна на екватора . като природни дадености сме почти еднакви , имат малко по-голяма плажна ивица . почти еднакви като индустрия , те имат малко по-голям превес на селскостопанската индустрия ... и двете държави сме ратифицирали пртокола от киото ... :))) ... и от тук започват разликите ... 2012 година имат 40% ВЕИ в микса2020 година имат 98% ВЕИ в миксаето как са го постигнали картичко е , зачети ... :))) ...https://***.worldpoliticsreview.com/articles/28651/why-uruguay-s-unprecedented-shift-to-clean-energy-is-a-model-for-the-worldа това им е генерацията в реално време ...https://***.adme.com.uy/това им е обяснението о т министерството ...https://***.export.gov/apex/article2?id=Uruguay-Renewable-Energy-Equipmentв момента генерират свръх излишък от електричество , направили са специални данъчни стимули за компании които искат да електрифицират колите си , имат специална програма за зелен водород , искат автобусният и тежкият транспорт да е с водородни клетки ... и са голем нетен износител на ток за региона ... и всичко това за 10 години приятелю ... :)))ние сме нация от ревльовци и оплаквачки ... това не може , онова не може ... :))) 10 минути човек , прочети двата текста , специално се потрудих да намеря по-кратички ... :)))специален поздрав от мен за теб , сигурно и Апарух би се включил ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още