IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Без държавна гаранция за „Белене“ и дългосрочни договори

Изборът за стратегически инвеститор не е предрешен с подписания меморандум от "Росатом", General Electric и Framatome, категоричен е енергийният министър

10:08 | 29.06.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Енергийният министър Теменужка Петкова.&nbsp;<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Енергийният министър Теменужка Петкова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

България няма да предоставя държавна гаранция за проекта, няма да сключва и дългосрочни договори за изкупуване не електроенергия, заяви за пореден път в ефира на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова във връзка с проекта АЕЦ "Белене". Тя подчерта, че не е нужно страната ни да информира Европейската комисия (ЕК) за "Белене", тъй като процедурата е старата.

Думите на Петкова са в отговор на твърденията на експерти както у нас, така и в Брюксел, че страната ни не е информирала за стартирането на процедурата по проекта.

"Това, което се оформи като някакъв дебат в общественото пространство, е свързано с това, че този проект на практика не е нов. Решението, с което е спрян строежът на АЕЦ "Белене", е стопирано и статута на проекта е върнат такъв, какъвто е бил преди неговото спиране", обясни енергийният министър.

Петкова припомни, че проектът АЕЦ "Белене" е съобщен от тогавашния инвеститор Национална електрическа компания ЕАД (НЕК) още през февруари 2007 г. и е бил нотифициран и одобрен от ЕК през декември същата година. 

„Договорът за Евратом предвижда, че когато всяка една държава членка ще изгражда определена ядрена мощност, или ще прави промени, е длъжна да нотифицира ЕК. Редът за това как трябва да бъде извършено това известяване и при какви условия, е регламентиран - не по-късно от три месеца преди да започнат първите договори с доставчици“, изтъкна Петкова.

По нейните думи е задължително да се направи допълнителна нотификация за инвестиционния проект.

„В нашия конкретен случай, към настоящия момент, не е налице задължение на България да информира Брюксел, налице е задължение ако процедурата приключи успешно и ако бъде избран друг инвеститор. Той в рамките на този срок, но не по-късно от три месеца, трябва да информира ЕК за промените в инвестиционния проект, каквито неизбежно ще има“, разясни министърът.

Теменужка Петкова бе категорична, че изборът за стратегически инвеститор за строежа на втората ни ядрена централа, не е предрешен с подписания меморандум от трима от ключовите играчи в проекта - "Росатом", General Electric и Framatome.

"Изборът не е предрешен, има си съответните етапи, които ще бъдат извървени. Добре е да не се коментира процедурата, както и меморандума, защото процедурата, трябва а е равна за всички", посъветва тя.

Според нея пандемията е наложила известно забавяне и изоставяне от процедурата по проекта, защото всяка една от компаниите, участващи в конкурса, трябва да изпрати у нас свой представител, който да се запознае с проекта.

"Това чисто физическо присъствие към настоящия момент е невъзможно, имайки предвид ограниченията, свързани с пътуванията заради пандемията", посочи тя.

Петкова изтъкна, че още от самото начало България е заявила, че при евентуално успешно приключване на процедурата, страната ще участва единствено само с апорт на активите, които притежава във връзка с проекта.

"Тоест ние няма да влагаме повече финансов ресурс. Оборудването е наше, българско. 3 млрд. са инвестирани от българските данъкоплатци в този проект. Разполагаме с лицензирана площадка и има съответната инфраструктура", допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
https://***.bloomberg.com/news/articles/2020-06-05/germany-s-green-power-finance-is-becoming-unaffordable?fbclid=IwAR2aKXscHedNkRMoH6nei5Dw1ySTXyyB_l7hLczqp7VfSdBhcd843m9q5SAСпециален поздрав за г-н Илиев и г-н Зелев ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още