IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа иска да навакса изоставането си в космическата надпревара

ЕС предвижда ползването на различни инструменти за насърчаване на иновациите

15:09 | 29.06.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Модерната космическа надпревара става все по-ожесточена, а Европейският съюз (ЕС) е все по-наясно, че трябва да навакса, пише Engadget.

Еврокомисарят Тиери Брьотон заяви в интервю за Ройтерс, че Европейският съюз ускорява своите планове за работа в тази област във връзка с бързия напредък на частни компании като SpaceX, а и заради китайските успехи в областта.

Блокът измества разгръщането на своите навигационни сателити Galileo напред с три години до 2024 г. и за първи път ще използва бюджета си за поддръжка на ракети за многократна употреба и други нови технологии. Освен това ЕС подписва споразумение с Arianespace за 1 млрд. долара с цел да стимулира иновациите, включително ще предложи Европейския космически фонд за 1 млрд. евро и състезания, за да стимулира стартиращите компании.

Бретон се надява и за пускането на общоевропейска сателитна широколентова мрежа, както и система за избягване на сблъсъци със спътници и други елементи в орбита.

Може би има добра причина за бързането. ЕС настоява за независимост от космическите системи на други държави, а това ще бъде трудно постижимо с по-бавното изстрелване на ракети, които не могат да се ползват многократно.

Дали амбициите са възможни и постижими, това е друг въпрос. ЕС все още се бори с пандемията и няма гаранция, че космически полет би получил достатъчно голям бюджет, когато много други неща се нуждаят спешно от внимание.

В края на май американският технологичен гигант SpaceX под ръководството на Илон Мъск изпрати успешно двама астронавти на НАСА в Космоса, което даде начало на нова ера на корпоративни космически мисии. 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
ЕвроГейският халифат не може да скача до космоса.Прекалено го гони шизата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Европа може и да успее , но трябва по малко соц и комунизъм , че в момента е прекалено ...... уж борим климата а в България въведоха данък ако имаш соларни панели :) Хахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още