IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай засилва подкрепата си за соларната индустрия

Най-големият пазар на слънчева енергия в света ще субсидира 434 нови фотоволтаични проекта през тази година с комбиниран капацитет от близо 26 гигавата

14:25 | 29.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Markus Hibbeler/Bloomberg</em></p>

Снимка: Markus Hibbeler/Bloomberg

Китай, най-големият пазар на соларна енергия в света, планира да субсидира 434 фотоволтаични проекта с комбиниран капацитет от почти 26 гигавата през тази година, съобщава Bloomberg.

Акциите на производителите на слънчева техника поскъпнаха, след като стана ясно, че Националната енергийна администрация ще увеличи обхвата на подкрепата си за соларните проекти, отговарящи на условията за субсидиране. Капацитетът на предвидените 434 проекта надхвърля този на одобрените проекти от миналата година, които бяха за 23 гигавата. Увеличението е с 13%. 

Проектите, разположени в 15 региона, включват 25,6 гигавата наземни инсталации, като останалите представляват по-малки проекти в промишлени и търговски обекти, посочват от администрацията.

Мащабът е "в рамките на очакванията", след като страната обяви по-рано тази година, че ще отпусне 1 млрд. юана (141 млн. долара) финансова подкрепа за големи соларна проекти, коментира Джонатан Люан, анализатор в BloombergNEF. Той очаква Китай да добави около 37 гигавата слънчева енергия през 2020 г., включително проекти, които са били одобрени без да бъдат въведени в експлоатация през изминалата година.

Субсидиите ще бъдат отменени за проекти, които не са завършени и свързани към мрежата в рамките на две тримесечия след крайния срок на програмата.

Цената на акциите на LONGi Green Energy Technology Co. се повиши с 6,1% на борсата в Шанхай, книжата на Shanghai Composite Index поевтиняха с 0,6%., а тези на Tongwei Co поскъпнаха с 1,2%.

Китайските фабрики доминират в цялата верига на производство на слънчева енергия и през тази година обявяват агресивни планове за разширяване на своята дейност, изтъква Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още