IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италиански инвеститори търсят убежище за парите си в луксозни имоти в Ню Йорк

Брокери на недвижими имоти в града не смятат, че пандемията ще промени пазара завинаги

14:38 | 29.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Mark Abramson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Abramson/Bloomberg

В момент, когато имотната индустрия в Ню Йорк преминава през новата нормалност на забавени продажби и свръхпредлагане на луксозни имоти, идва инвестиционен интерес от неочаквано място – Италия, пише Forbes.

Италиански купувачи, опитващи да намерят място за влагане на парите си на фона на икономическите сътресения в страната им, която пострада тежко от коронавируса, виждат потенциал за по-добри сделки в настоящата обстановка и очакват пазарът да постигне силен скок през идните години по подобие на периода след атентатите от 11 септември и финансовата криза от 2008 г.

Андреа Педичини от компанията Corcoran, който е от италиански произход и отдавна работи с инвеститори от родината си, казва, че през месеца, откакто Италия започна да смекчава ограниченията, е получил изненадващ брой запитвания както от нови, така и от отдавнашни клиенти.

В момента Педичини работи с над 30 нови и четирима предишни клиенти, които искат да инвестират в недвижими имоти в района на Ню Йорк през идните шест до девет месеца.

„Във времена като тези италианците гледат на Ню Йорк буквално като на убежище“, казва Педичини, който е роден и израсъл във Венеция.

След като започнал да получава обаждания, той пуснал обяви в социалните мрежи на Серджо Йорио, дългогодишен клиент, който живеел в Ъпър Уест Сайд и преди години инвестирал в едностайни апартаменти на благоприятния за наемодателите пазар на луксозни апартаменти в Бруклин. Той твърди, че стойността на имотите се е удвоила.

Въпреки че периодът на пазара е труден и не е сигурно дали Ню Йорк е достигнал дъното, днешните купувачи в града имат по-голяма сила в преговорите, казва Йорио, който е главен изпълнителен директор на Italmatch Chemicals, една от най-големите химически компании в Европа.

„Бих искал да продължа да инвестирам известен процент от активите си в Ню Йорк, защото вярвам в дългосрочния план“, казва Йорио.

Брокерът на недвижими имоти на Corcoran Себастиан Стейнау също е забелязал ръст през последно време на интереса от международни инвеститори и сега представлява клиенти от Германия, Швейцария, Великобритания, Канада, Южна Африка, Сингапур, Близкия изток, Бразилия и Аржентина. Те проявяват особен интерес към градски къщи и добре управлявани по-малки бутикови сгради.

„Не е тайна, че наличностите от луксозни имоти в Манхатън са много големи“, казва Стейнау. „През последните две години купувачите вече можеха да се възползват от корекции на цените заради нарасналата гъвкавост на продавачите. Казано просто, имаше сделки. Интересното е, че последиците от  последната глобална пандемия доведоха до нова повратна точка и това е от полза за купувачите. По-конкретно предприемачите искат да сключват сделки и да се освобождават от наличностите си. След като загубиха почти три месеца от традиционно много натоварения пролетен сезон, някои продавачи са готови да засилят активността с навлизането на града във втората фаза на отварянето си. Това води до увеличаване на преговорите, за да се навакса пропуснатото. Разходите по финализирането на сделката, обичайните такси, някои удобства в сградата като паркоместа, винарски изби, частни бунгала на покрива, всичко е на масата на преговорите“, отбелязва Стейнау.

Повечето от клиентите му не се осмеляват да натиснат спусъка, тъй като очакват смекчаването на ограниченията за полети както с частни, така и с пътнически самолети, за да могат да видят имотите лично.

Брокерите на недвижими имоти смятат пандемията за още един трус на пазара и не очакват, че тя ще промени пазара в Ню Йорк завинаги. Макар че след атентатите от 11 септември някои хора са били изплашени от терористични атаки, недвижимите имоти са отбелязали значителен ръст, припомнят те.

„Не смятам, че това е краят на Ню Йорк“, казва Педичини.

В същото време Bloomberg съобщава, че наемите на офиси в Манхатън вероятно ще достигнат най-ниското си ниво от 2012 г. насам, ако американската икономика не се възстанови бързо от пандемията.

Офертните наемни цени може да намалеят с 26% до около 672 долара за кв. м при продължителна рецесия, сочат данни на консултантската компания Savills. Наемите не са се понижавали до това ниво от 2012 г. насам, отбелязва компанията.

Някои офиси в Ню Йорк отново отвориха врати, въпреки че много сгради остават празни. Градът е изправен пред продължителна рецесия, а служителите се притесняват от придвижването с градския транспорт и гъстонаселените работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още