IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP планира да продаде своя химически бизнес на Ineos за 5 млрд. долара

Това ще бъде поредната крачка към премахването на въглеродния отпечатък на компанията до 2050 г.

14:49 | 29.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка:Jason Alden/Bloomberg

Британската енергийна компания BP Plc се е съгласила да продаде бизнеса си с химикали на Ineos Group Holdings SA за около 5 млрд. долара. Това ще бъде поредната голяма стъпка на концерна в прехода му към въглероден неутралитет, като в същото време ще привлече жизненоважни средства, съобщава Bloomberg.

Новината е предшествана от решението на изпълнителния директор на BP Бърнард Луни да премахне въглеродния отпечатък на компанията до средата на века – радикална стъпка, която беше последвана и от други големи петролни компании. 

Решението на BP да продаде химическия си бизнес означава, че компанията ще постигне целта си да продаде активи за 15 млрд. долара, след като петролната индустрия се сблъска с рязък спад в търсенето заради ограниченията, наложени за справяне с пандемията.

Наскоро компанията обяви най-голямото съкращение на работни места от десетилетие, като посочи, че ще съкрати 10 000 души персонал до края на тази година.

Сделката с Ineos е „следващата стратегическа стъпка за преоткриване на BP“, казва се в изявление на компанията в понеделник. Тя „ще засили допълнително баланса на BP и ще помогне на компанията да постигне целта си за договорени продажби на активи година по-рано от първоначално планираното“.

Защита на дивидента

Въпреки лошите маржове напоследък, нефтохимическите продукти обикновено се разглеждат като устойчива дългосрочна част от петролния бизнес, смята анализаторът на Bloomberg Intelligence Уил Харес. Предвид лошите условия на продажба на активи за проучване и производство "тази сделка може да представлява знак, че BP прави всичко възможно да защити дивидента", добавя той.

След изненадващото съкращение на дивидента от страна на Royal Dutch Shell Plc през последното тримесечие анализаторите все по-често предупреждават, че изплащането на дивиденти от BP може да претърпи същата съдба.

Преразгледаната от BP преценка за дългосрочни ценови прогнози за петрола от 2021 до 2050 г. достига средно ниво от 55 долара за барел за сорт Брент, което е по-ниско от очакваните преди това 70 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още