IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК стартира платформа за справедлив преход за техническа и консултантска помощ

Платформата ще осигурява споделяне на информация, опит и знания относно регионите с изкопаеми горива и въглеродно интензивните райони

13:55 | 29.06.20 г.
<p>
	Първият заместник-председател на Европейксата комисия и еврокомисар по въпросите за климата Франс Тимерманс.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Първият заместник-председател на Европейксата комисия и еврокомисар по въпросите за климата Франс Тимерманс. Снимка: Bloomberg

Платформата за справедлив преход, която ще съдейства на държавите членки да изготвят своите териториални планове за справедлив преход и да получат финансиране по Механизма за справедлив преход с бюджет от над 150 млрд. евро, стартира днес. Тази онлайн платформа ще осигурява техническа и консултантска подкрепа за публични и частни заинтересовани страни във въгледобивните и други въглеродно интензивни региони, както и лесен достъп до информация за възможностите за финансиране и източниците на техническа помощ, посочват от Европейската комисия (ЕК).

Платформата ще гарантира, че предложените 40 млрд. евро (по постоянни цени от 2018 г.) в рамките на Фонда за справедлив преход ще бъдат насочени към подходящи проекти и че никой регион няма да бъде пренебрегнат. Тя ще подпомага и достъпа до специалната схема в рамките на InvestEU и до Механизма за отпускане на заеми за публичния сектор, които заедно с Фонда за справедлив преход формират трите стълба на Механизма за справедлив преход. 

Платформата ще осигурява техническа и консултантска подкрепа за държавите членки и регионите; уеб базирана единна точка за достъп; споделяне на информация, опит и знания във връзка с регионите с изкопаеми горива и въглеродно интензивните райони, със специална база данни за проекти и експерти; форум за диалог относно справедливия преход, в който ще участват местни и национални заинтересовани страни, социални партньори, публични органи и институции на Европейския съюз (ЕС).

Към края на 2020 г. платформата ще съдържа база данни за проекти и експерти.

„Амбицията на Зеления пакт е да покажем нов модел за приобщаваща трансформация, основана на справедлив преход. Докато изграждаме наново икономиката и обществото, ние дължим на децата и внуците си да се възползваме от възможността за изграждане на по-устойчиво бъдеще. Чрез платформата за справедлив преход можем да дадем начало на превръщането му в реалност“, изтъкна изпълнителният заместник-председател за Европейския зелен пакт Франс Тимерманс.

От своя страна комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра подчерта, че платформата за справедлив преход е категорична стъпка към неутрална по отношение на климата Европа.

„Бих искала да насърча органите на всички държави членки да се възползват пълноценно от нея, когато изготвят и изпълняват своите териториални планове за справедлив преход, които предвиждат икономическо възраждане, нови умения и нови възможности за работа. Твърдо съм решена, че никой не бива да бъде пренебрегнат и че всички региони и всички европейци ще могат да се възползват от предимствата на по-екологосъобразно, по-справедливо и по-цифровизирано общество“, изтъкна Ферейра.

В същото време комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон заяви, че тази платформа ще осигури съобразена с индивидуалните нужди подкрепа за регионите, които ще бъдат най-засегнати от прехода към зелена икономика.

„Тя ще обедини експертен опит от всички свързани служби на Комисията, за да се гарантира, че регионите с изкопаеми горива и въглеродно интензивните региони разполагат с цялата информация, инструменти и помощ, необходими за справедливата трансформация на техните икономики“, подчерта Симсон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още