IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Икономическите нагласи в ЕС и еврозоната се възстановяват

Досега икономическото доверие се е възстановило с около 30% от март и април, когато всеобхватните ограничения спряха обществения живот

15:48 | 29.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическото доверие в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната бавно се възстановява през май след облекчаването на опустошителните за някои бизнеси блокади срещу коронавируса.

Показателят за икономическите настроения в еврозоната е регистрирал най-рязкото си месечно увеличение от началото на статистиката, добавяйки 8,2 пункта до 75,7, пункта, показват данните на Европейската комисия (ЕК). В ЕС измерителят се е повишил с 8,1 пункта до 74,8 пункта, възвръщайки си около 30% от загубените позиции през март и април.

Също така показателят за очакванията за заетостта отчита рязко подобрение за втори пореден месец - с 12,7 пункта до 82,8  пункта в еврозоната и с 11,9 пункта до 82,7 пункта в ЕС. еу еу

В България икономическите настроения също са се подобрили, като индексът нараства от 63,8 пункта до 72,6 пункта през май, а  очакванията за заетостта са скочили от 70,7 пункта до 83,1 пункта за същия отчетен период, показват данните на Комисията.

Очаква се икономиката на 19-членната еврозона да се свие повече от 8% през тази година, а управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард предупреди, че пандемията ще промени стопанството за постоянно.

Досега икономическото доверие се е възстановило с около 30% от март и април, когато всеобхватните ограничения спряха обществения живот. Въпреки че тези ограничения постепенно се премахват, продължаващото разпространение на вируса в някои части на Европа, както и в Америка, служи като предпазливо напомняне колко бързо ситуацията може отново да се влоши.

Доверието на индустрията е продължило силното си възстановяване от предходния месец, добавяйки 5,8 пункта, обусловено от още едно значително подобрение в производствените очаквания, които вече са почти на февруарското си ниво.

След спада през последните три месеца увереността в сектора на услугите е възстановила 8 пункта благодарение на растящите вече втори месец очаквания за търсенето.

Доверието на потребителите е продължило възстановяването си през миналия месец на фона на силно подобрените очаквания на домакинствата по отношение на финансовото им състояние, намеренията им да правят големи покупки и, по-специално - общата икономическа ситуация. Показателят е нараснал с 4,1 пункта.

Доверието в търговията на дребно се е увеличило с 10,4 пункта благодарение на подобрените бизнес очаквания и възгледи за адекватността на обема на запасите.

Доверието в строителството е възстановило 4,9 пункта, а доверието във финансовите услуги е нараснало с около 40% от нивото си в периода между февруари и април.

Докладът на комисията показва, че очакванията за заетостта в еврозоната са се подобрили от техните ниски нива, но за някои сектори те остават до 60% под нивото си преди вируса.

Подобренията в показателите се забелязват на фона на масивните пакети от стимули. ЕЦБ купува дълг на стойност 1,35 трилиона евро (1,5 трилиона долара), а правителствата обещаха стотици милиарди евро в подкрепа на икономиките.

Лидерите на Европейския съюз проведоха първия си дебат относно предложения съвместен  план за възстановяване в размер на 750 милиарда евро и се договориха да се срещнат лично през следващия месец с цел финализиране на споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още