IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон обеща още 15 млрд. евро за зеления преход в икономиката на Франция

Президентът заяви, че ще свика референдум за въвеждане на климатичните цели в конституцията

16:39 | 29.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Adrienne Surprenant/Bloomberg</p>

Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg

Президентът на Франция Еманюел Макрон обеща в понеделник 15 милиарда евро ново финансиране, за да ускори преминаването към по-зелена икономика ден след като Зелените пребориха партията му и поеха контрола над големите градове на местните избори.

Макрон заяви, че ще премине по-бързо към създаването на политики, щадящи околната среда, и че е готов да свика референдум за преразглеждане на Конституцията, така че тя да включва климатичните цели, ако парламентът го позволи, информира Ройтерс.

Той реагира на предложения, отправени от Гражданския съвет по климата, тъй като победите на Зелените в големите градове го подлагат на натиск да действа по въпросите, свързани с околната среда.

„Предизвикателствата пред климата изискват да правим повече“, каза Макрон пред членовете на Съвета по климата на среща в Елисейския дворец.

Той също подкрепи предложение за мораториум върху нови търговски зони в покрайнините на градовете и каза, че ще обмисли въвеждането на нов закон срещу „екоцида“. Съветът по климата даде определение за „екоцид“ като всяко действие, причиняващо сериозни щети на околната среда, и предложи престъплението да бъде наказуемо със затвор и глоба до 10 милиона евро (11,27 милиона долара).

Все пак Макрон  не е съгласи с предложението за 4% данък върху дивидентите за подпомагане финансирането на нови екологични политики, като заяви, че такъв налог ще обезкуражи инвестициите.

Зелената партия на Франция, официално известна като „Европейска екология - Зелените (EELV)“ изненада Макрон и Франция във вота в неделя, когато спечели контрола върху големи градове, включително Лион, Бордо и Страсбург, често в съюз с леви партии.

Управляващата партия на Макрон излезе от вота без нито една победа в голям град - резултат, който оставя президента без власт на местна база в светлината на кандидатурата му за преизбиране през 2022 г.

Макрон създаде Гражданския съвет за климата след протестите на „Жълтите жилетки“, които избухнаха заради увеличение на данъците за дизела, но прераснаха в по-широк бунт срещу президента и неговата програма за реформи в бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още