IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел за европейския бюджет: Все още имаме да извървим дълг път

Според канцлера и френския президент споразумение за многогодишната финансова рамка и възстановителния фонд може да има през юли

21:32 | 29.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Еманюел Макрон и Ангела Меркел по време на съвместната си пресконференция в Германия. <em>Снимка: Getty</em></p>

Еманюел Макрон и Ангела Меркел по време на съвместната си пресконференция в Германия. Снимка: Getty

Германският канцлер Ангеа Меркел се надява, че страните членки на Европейския съюз ще превъзмогнат различията си по многогодишната финансова рамка, както и по спасителния фонд за последствията от коронавируса и то още на следващата среща на върха през юли.

По думите й все още остават да бъдат проведени „безброй“ разговори, каза тя по време на съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон, цитирана от Ройтерс. Въпреки това тя заяви, че двамата се надяват да бъде намерено решение „въпреки че все още трябва да бъде извървян дълъг път“.

Европейските лидери ще се опитат да изгладят различията си по време следващата среща на върха на 17-18 юли относно предложението на Европейската комисия за заемане на 500 млрд. евро от пазара, като със средствата трябва да се финансира спасителната програма на блока за пострадалите икономики от коронавирусната пандемия.

Макрон също повтори позицията си, че сделка по европейския бюджет и спасителната програма може да бъде постигнат на срещата през юли. Той заяви, че фондът трябва да е под формата на грантове за 500 млрд. евро за най-тежко засегнатите страни.

„Канцлерът и аз го записахме черно на бяло: това е нашият абсолютен приоритет“, каза той.

Меркел, която първоначално беше против предложението на френския президент за възстановителен фонд, впоследствие оттегли германската опозиция за общ дълг, след като стана ясно, че пандемията е по-голяма заплаха за ЕС от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още