IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wirecard е фалшифицирал баланса си още през 2018 г.?

Сметка в китайската банкова корпорация Oversea в Сингапур в размер на около 980 млн. евро вероятно не съществува

10:48 | 30.06.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

В рамките на скандала около неплатежоспособния доставчик на платежни услуги Wirecard излизат още подробности за спорния бизнес с трети страни в Азия. Вече има дании, че е имало значителни нередности в бизнеса и преди 2019 г., съобщават в съвместно свое разследване Süddeutsche Zeitung, WDR и NDR.

Според репортажите на трите медии служителите на одиторската фирма EY, която проверява баланса на Wirecard от 2009 г. и винаги го е заверявала без забележки, сега установяват, че евентуално може да са били фалшифицирани и документи по отношение на баланса за 2018 г. В резултат на това EY окончателно отказва заверка на годишния финансов отчет на Wirecard за 2019 г.

Първоначално компанията не коментира темата. EY обяви в писмо до финансовия директор на концерна Александер фон Кнуп в понеделник, че отказва да атестира годишния финансов отчет за 2019 г., твърди Handelsblatt, позовавайки се на информирани източници.

До вечерта компанията не беше коментирала докладите от WDR, NDR и Süddeutsche Zeitung. В случай на окончателен отказ на заверка на годишния баланс за 2019 г. от EY, Wirecard би трябвало да уведоми обществеността чрез задължително уведомление.

По-конкретно става въпрос за доверителни сметки, които Wirecard би трябвало да има в Азия, за да осигурят и предварително финансират бизнеса с местни клиенти там. Досега доверителните сметки в две филипински банки бяха в центъра на скандала с общо 1,9 милиарда евро. Днес знаем, че има голяма вероятност парите никога да не са били в тези сметки, че представените документи са били идентифицирани като фалшификати, а отговорните служители са уволнени.

До декември 2019 г. обаче сметките на Wirecard се държаха в Сингапур от довереника Citadelle. Промяната дойде, когато местните власти претърсиха помещенията на Citadelle.

Сега одиторите на EY, които без забележки завериха отчета на Wirecard за финансовата 2018 година, отново проверяват данните за тази година, според информацията от SZ, WDR и NDR. Разследването е предизвикало значителни съмнения там - особено за сметка в китайската банкова корпорация Oversea в Сингапур в размер на около 980 млн. евро, за която се твърди, че навремето е била потвърдена от синдика.

Ето защо EY е попитала доверителя отново в началото на миналата седмица, а той е написал в отговора си: „Моля, обърнете внимание, че това не е мое писмо и не е бланка на нашата компания. Моля, обърнете внимание, че не притежаваме такава сметка, нито сме я потвърдили“.

В допълнение, последният път, когато компанията е работила за фирма на Wirecard, е било през март 2017 г. Процесът е подобен на този във Филипините, където на одиторите също бяха предоставени фалшифицирани документи.

„Това поражда основателно подозрение, че потвърждението за салдото от довереника, което е на разположение, както и предоставената ни информация относно салдата по сметката към 31 декември 2018 г. не са верни“, цитират трите медии писмото, изпратено от одиторите на EY до тричленния борд на Wirecard в понеделник.

В резултат на това одиторите отказват да заверят отчета за 2019 г на неплатежоспособния доставчик на платежни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
За да ти набият печат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
"Citadelle", a? Хаха."Моля, обърнете внимание, че това не е мое писмо и не е бланка на нашата компания. Моля, обърнете внимание, че не притежаваме такава сметка, нито сме я потвърдили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
mick
преди 3 години
Какво одитират тогава одиторите? Тия тлъсти хонорари за какво са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Само тия ли фалшифицират отчети? Другите ЛеманБрадърси и прочие Мъсковци, те не правят така, ммм? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още